Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Дебютен албум за финалиста в „Гласът на България” Симеон Желязков от Добрич

Симеон Желязков (С-МО) от Добрич, който миналата година беше един от финалистите в „Гласът на България”, издаде албум заедно с тромбониста Божидар Василев-Тромбоби. Албумът е със заглавие A Year Withou A Summer (”Година без лято”). Н такава е е била годината за Симо и Боби, но вдъхновение за заглавието е един вулкан.

„Преди доста време е избухнал един вулкан, поради който всъщност решихме да кръстим албума по този начин. Заради пушека, който е излязъл, е било зима цяла година. Затова решихме да го направим, както и да покажем как се чувстваме в момента”, разказа Симо.

Симо и Боби се познават още от музикалното училище, а музиката, която правят, казват, че е с много душа и сърце.

Симо беше един от финалистите в „Гласът на България” миналата година в отбора на Графа.

„Винаги съм мислел, че щом не спечелих не съм достатъчно добър. Но сега е моментът, в който мога да заявя, че няма значение дали си победител, а това какво правиш след това”, казва Симо.

„Топ моментът, който няма да забравя, е дуетът ми с Оливия. Никога няма да забравя този момент. Оливия е един невероятен музикант, невероятна певица и приятел. Беше много трудно да застана срещу нея, но мисля, че направихме едно изпълнение, което ще се помни и занапред”, спомня си музикантът.

Симо има фаворити и те са от отборите на Михаела Филева и Графа.

Симеон “С-МО” Желязков и Божидар “Trombobby” Василев са стабилно и непрекъснато присъствие на прогресивно разрастващата се независима музикална сцена в България.

Въпреки споделената им страст към соул, фънк и хип-хоп музиката, обаче, двамата са работили заедно едва няколко пъти досега. Най-скорошните им общи проекти са парчето “Doner” (от дебютния едноименен албум на DAYO), и “Jio”, която се появи в соло LP дебюта на Trombobby “Run” в началото на 2018 г., а малко над година по-късно двамата са горди да представят първото си съвместно EP - “The Year Without a Summer”.

Последователността от бедствия води до миграция с глобален мащаб, спомага за създаването на религиозни движения, и служи като творчески катализатор за редица произведения на изкуството, включително “Франкенщайн” на Мери Шели и “Фрагмент от Роман” на Лорд Байрон. Природата, която дотогава е възприемана по-скоро като благосклонен съюзник на човечеството, сякаш за една нощ ни обръща гръб, ставайки причина за масова паника и религиозен страх, но в същото време и редица артистични и научни прозрения. Този огледален дуализъм е отразен и в някои от останалите музи стоящи зад The Year Without a Summer - романът “Физика на Тъгата” на Георги Господинов, както и спечелилият Грами албум на Габриела Уилсън, издаден под нейния артистичен псевдоним H.E.R.

Като част от процеса на запис Боби се захваща с продукцията, Симо допринася с вокали, а през цялото време двамата си споделят отговорностите по лириките. Замесени са и честите им сътрудници от различни проекти Евден Димитров (бас) и Петър Йотов (китара), както и Георги Панчев, който е автор на цялостния дизайн, включващ аналогова фотография от индонезийския остров Бали  - част от същия архипелаг като Тамбора.

The Year Without a Summer излезе на 8-ми май през всички основни дигитални музикални платформи, а седмица по-късно дойде ред и на официалната му премиера, която беше в бар Kick’s в София. Едновременно с това ще бъде издадена и ограничена серия от дискове, а в момента дуото финализира идеите за предстоящо музикално видео.

Песните от албума им могат да се слушат в Спотифай, както и ТУК

Що се отнася до плановете им за бъдещето, и двамата артисти признават, че поне засега ще се върнат към други проекти. C-MO привършва работата по соло дебюта си и предстоящото EP на Funky Miracle, докато Trombobby е зает с дългоочакваните втори албуми на Southwick и DAYO, както и продукцията по първият албум на Desy.

Източник: btv.bg

c