Вторник, 19 март 2024

19.03.2024

Последвайте ни

Стотици се хванаха на хорото в Бранище, Нелина го поведе (+снимки)

Стотици добруджанци играха хоро на стадиона в село Бранище по време на Седмата открита фолклорна хоротека, която се проведе днес там. Многобройната публика аплодирани девет танцови състава, една певческа група и малките таланти от две детски градини в общината.

Празникът бе открит от кмета на село Бранище Димитър Николов. „Фолклорните изяви, наречени българско хоро, съчетани с голямата любов на творчеството, със своите неравноделни тактове – това е визитката на откритата хоротеката. Хорото е живата магия, наречено малкото чудо на света.  Най-чистата, най-съкровената, завладяваща не само българина, но и целия свят. Магията, даваща истинското ни наше самочувствие. Нашата основна мисия е да съхраним, да предадем на поколенията българския  танцов фолклор. Моето лично усещане е, че самочувствието на българина започва да се повишава. То идва от много труд и енергия на хореографи и танцьори. Хоро в Брюксел, в Берлин, Чикаго. А, защо да няма най-дългото добруджанско хоро и то да е тук – на стадиона в село Бранище. Откритата хоротека започна през 2013 година. Вярваме, че ще се превърне в истинска традиция”, заяви Николов.

Кметът на община Добричка Тошко Петков пожела на всички да се хванат на най-дългото хоро, да се полюбуват на българската музика, на българския танц.

Гости на хоротеката бяха още евродепутатът Емил Радев, народните представители вицеадмирал Пламен Маушев и Даниела Димитрова, Йордан Йорданов, Даниел Йорданов и Красимир Янков, председателят на Общинския съвет Пламен Станчев.

Специален гост на празника днес беше певицата Нелина. Тя радушно се снима с всички желаещи, след което изнесе концерт и поведе хорото на стадиона.

c