Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Европейската инициатива „Нощ на музеите“ в Добрич

Европейската нощ на музеите се организира за пръв път през 2005 г. от френското Министерство на културата и много бързо се превръща в международен културен форум. С тази инициатива се дава възможност на по-широка аудитория да се докосне до експонатите и творбите в музеите и галериите, както и до техните послания.

По традиция, вратите на десетки български музеи и галерии ще бъдат отворени до полунощ, а входът ще е свободен за всички посетителите. 

Програмата в Добрич започва в 17.30 ч., когато в музея в градския парк „Свети Георги“ ще бъде открита авторска изложба „Астрофотография“ на Емил Иванов и Михаил Мамчуров.

Ще бъде представена празнична програма с участието на певци, музиканти и актьори от град  Добрич - актьора Красимир Демиров, поп и джаз изпълнители от класа на Милена Пеева от СУ „Св. Климент Охридски“, Артцентър „Палитра“ с артдиректор Иван Иванов и вокален педагог Анелия Иванова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при ОМЦ „Захари Стоянов“ с ръководител Елена Карабельова.

От 18.00 ч. до 24.00 ч. ще бъдат отворени редица музейни обекти в Добрич. Сред тях са музей в градски парк „Св. Георги“, Дом-паметник Йордан Йовков“, Експозиция „Археология“ в ЕК „Стария Добрич“, Експозиция „Икони от Добруджа“ в Художествена галерия “.

От 18.00 ч. в Художествената галерия ще бъде открита изложба на сценичния плакат „Буквите от А до Я“ – серия плакати с българската буква в партньорство с Международно триенале на сценичния плакат.

Там ще има още Детска работилница; образователна игра с работни листи: „Жетварка“ и „Златото на Добруджа“, интерактивна инсталация – „Влез в картината“- Ще бъде представена изложба на Училище за креативно мислене.

Организатори са Регионален исторически музей – Добрич, Дом-паметник „Йордан Йовков“, Художествена галерия.

c