Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Възрожденското училище в ЕК „Старият Добрич” ни връща в средата на ХІХ век

И тази година учебният музей „Възрожденско училище” в ЕК „Старият Добрич”   отваря врати за тържествата на първокласниците по случай края на учебната година. Инициативата е в рамките на образователната програма  на Регионалния исторически музей „Моето първо свидетелство”. Обикновено най-малките ученици идват тук заедно със своите учители и родители в навечерието и навръх  празника 24 май.

Възрожденското училище представлява частична възстановка на класна стая от средата на ХIХ в. В залата са разположени дълги маси със седалки за децата, като първата е покрита с пясък за писане за най-малките, с окачени на стените таблици за обучение и нравоучение, с табло на честта и позора, с икона на Светите братя Кирил и Методий и с голяма карта на Добруджа. Възрожденската атмосфера се допълва от изложени оригинални плочки и калеми за писане, учебници, сред които и „Рибният буквар” на Петър Берон, тетрадки по краснопис, наръчни наставления за учениците, обучителни таблици, снимки на първите училища в града, портрети на възрожденски будители и местни просветители.

    Любопитен щрих от уредбата на стаята са реквизитите за поощрения и наказания на учениците. За отличниците имало медали от метал с надписи „Добър”, „Внимателен”, „Смирен”, а за слабите и непослушните  били изготвени специални табели, боядисани в черно, на които пишело „Немирен”, „Невнимателен”, „Крадец”, „Лъжец”. В един от ъглите в стаята са разпръснати зърна от царевица и децата били наказвани, като били принуждавани да седят на колене върху тях, припомня някогашните методи на възпитание Ивелина Романова, уредник в музея. В края на всяка учебна година в училището се събирало цялото население на града и пред всички децата отговаряли на определени въпроси, за да покажат какво са научили през годината.

     Наскоро във Възрожденското училище е проведен урок с деца от различни класове на Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – така, както е било през Възраждането. В старинната атмосфера на някогашна класна стая от преди 150 години сега се провеждат различни инициативи. Освен посещенията на първокласниците по програмата „Моето първо свидетелство”, Възрожденското училище посреща и деца по различни образователни програми и инициативи. Тук се провежда и неделното училище на Народно читалище „Български искрици”. Организират се множество срещи на учители от различни държави по международни проекти.

    Първото училище в Добрич е основано през 1844 г. от учителя Никола Георгиев от с. Гърлица, Мангалийско. Тогава за училище служела една малка килийка към старата църква „Св. Вмч. Георги”, в което обучението се водело на църковно-славянски и на гръцки език, припомнят историците.  Четири години по-късно учителят Янко поп Дивитаков въвежда обучението на български език. В следващите години на ХІХ век училищното дело в града претърпява промени и се развива, по-съществено – след Кримската война /1853-1856 г./ През 1859 г. за учител в горната махала в Добрич /тогава Хаджиоглу пазарджик/ е поканен Иван Попхристов Кършовски. За кратко време той успява да въведе взаимоучителната метода на обучение, годишните изпити и честването на празника на Светите братя Кирил и Методий – 11 май.

  Дълго време на училище ходели само момчетата. Едва през 1870 г. в града е създадено девическо училище, а през 1872 г. е възникнало и първо класно училище, сочат историческите хроники.

c