Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Законни ли са бариерите в междублоковите пространства в Добрич?

В редакцията на ПроНюз Добрич постъпи читателски въпрос от Християн Христов, ползвател на офис в централната градска част. Въпросът е  свързан със загражденията и бариерите в междублоковите пространства по улиците „Кольо Фичето”, „Райна Княгиня”, „Хр. Смирненски”, „Д. Списаревски”, „Екзарх Йосиф”  и др. Репортерска проверка установи наличието на заграждения и бариери в част от тези улици: „Д. Списаревски”, „Хр. Смирненски” и „Кольо Фичето” – до църквата „Свети Георги”.

„Какво се случва, ако  линейка, полицейски автомобил или пожарна трябва да стигнат до жилищен блок -  пътят е затворен от бариера?” – пита читателят. Според него, собствениците на апартаменти във въпросните жилищни кооперации от центъра на града трябва да заплащат такса „Синя зона” или наем за ползването на общинска собственост.

Чия собственост са терените в междублоковите пространства на посочените улици? Имат ли право и на какво правно основание собствениците на жилища да поставят заграждения, които затварят достъпа до междублоковите пространства? Собствениците на жилища собственици ли са и на паркоместата пред жилищните блокове? Това са част от въпросите, които ПроНюз Добрич зададе на Община град Добрич по повод читателското питане. Попитахме общинската управа дали поставянето на бариери нарушава общинската наредба за обществения ред, както  и извършва ли се контрол върху ползването на тези терени – паркоместа, пътища и подходи.

       „Терените са частна общинска собственост. Съгласно Закона за устройство на територията, чл. 151 ал. 1 т. 11 не се изисква разрешение за строеж за леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0, 6 м. в рамките на поземления имот. т. 12 гласи: Не се изисква разрешение за строеж за градински и паркови елементи с височина до 2,5 метра над прилежащия терен” – гласи отговорът на Община Добрич на зададените въпроси.

Според експертите в местната администрация, „паркоместата са изградени върху терен общинска собственост с цел обслужване и ползване от живущите или собственици на обекти в конкретни сгради, до които се намират.”

     От общината допълват, че в Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържане и опазване на общинската собственост и околната среда няма текстове, визиращи поставянето на бариери. „Община Добрич контролира ползването на терени – паркоместа, пътища и подходи съгласно нормативната уредба. При нарушения на наредби и закони се предприемат административно – наказателни мерки и санкции” – отговарят от местната управа.         

c