Водещи новини Добрич Общество

Законни ли са бариерите в междублоковите пространства в Добрич?

В редакцията на ПроНюз Добрич постъпи читателски въпрос от Християн Христов, ползвател на офис в централната градска част. Въпросът е  свързан със загражденията и бариерите в междублоковите пространства по улиците „Кольо Фичето”, „Райна Княгиня”, „Хр. Смирненски”, „Д. Списаревски”, „Екзарх Йосиф”  и др. Репортерска проверка установи наличието на заграждения и бариери в част от тези улици: „Д. Списаревски”, „Хр. Смирненски” и „Кольо Фичето” – до църквата „Свети Георги”.

„Какво се случва, ако  линейка, полицейски автомобил или пожарна трябва да стигнат до жилищен блок –  пътят е затворен от бариера?” – пита читателят. Според него, собствениците на апартаменти във въпросните жилищни кооперации от центъра на града трябва да заплащат такса „Синя зона” или наем за ползването на общинска собственост.

Чия собственост са терените в междублоковите пространства на посочените улици? Имат ли право и на какво правно основание собствениците на жилища да поставят заграждения, които затварят достъпа до междублоковите пространства? Собствениците на жилища собственици ли са и на паркоместата пред жилищните блокове? Това са част от въпросите, които ПроНюз Добрич зададе на Община град Добрич по повод читателското питане. Попитахме общинската управа дали поставянето на бариери нарушава общинската наредба за обществения ред, както  и извършва ли се контрол върху ползването на тези терени – паркоместа, пътища и подходи.

       „Терените са частна общинска собственост. Съгласно Закона за устройство на територията, чл. 151 ал. 1 т. 11 не се изисква разрешение за строеж за леки прозирни огради и плътни огради с височина на плътната част до 0, 6 м. в рамките на поземления имот. т. 12 гласи: Не се изисква разрешение за строеж за градински и паркови елементи с височина до 2,5 метра над прилежащия терен” – гласи отговорът на Община Добрич на зададените въпроси.

Според експертите в местната администрация, „паркоместата са изградени върху терен общинска собственост с цел обслужване и ползване от живущите или собственици на обекти в конкретни сгради, до които се намират.”

     От общината допълват, че в Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържане и опазване на общинската собственост и околната среда няма текстове, визиращи поставянето на бариери. „Община Добрич контролира ползването на терени – паркоместа, пътища и подходи съгласно нормативната уредба. При нарушения на наредби и закони се предприемат административно – наказателни мерки и санкции” – отговарят от местната управа.         

Follow Me:

Related Posts

  1. Мариан says:

    Позицията на общината е ясна тя подкрепя огражденията. Но истината е че в момента не е правомерно да се ползват само от живущите. Общината освен всичко на места е дала писмено разрешение за ограждане. Ако се вземе решение от общински съвет да се ползват само от живущите може би ще има основание за това което се случва. Но към момента кмета си решава за всеки отделен случай на парче.

  2. М. Петрова says:

    Междублоковите пространства при старите кооперации може да са частна общинска собственост, но при новите кооперации, строени върху частни терени, пространствата са частни, така, че кой, моля, има претенции за бариерите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *