Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Каварненка нарисувала подарената картина на папата, представиха друг за неин автор

Илиана Атанасова от Каварна е автор на картината „Свети Александър Невски”, която Българската православна църква подари на папа Франциск по време на посещението му в България, научи Про Нюз Добрич от самата художничка. При официалното връчване на творбата обаче бе обявено, че тя е дело на художника Деян Вълков.

За авторството на картината „Свети Александър Невски” Илиана Атанасова разказа в профила си в във фейсбук. „Трудно се реших да напиша този пост – сподели тя. - Но минах през гняв и самосъжаление, сякаш съм част от една подлост. И понеже в един момент от живота си реших да се опитвам да бягам от лъжата, да съм максимално истинска, /което не винаги ми се получава/, да съм справедлива и да давам”.

В поста Илиана Атанасова разказа, че картината й е била поръчана от Деян Вълков през декември м. г. За Про нюз Добрич авторката посочи, че от години работи с Вълков, и друг път е правила творби по негова поръчка.  Атанасова сподели, че не е знаела, че творбата й ще бъде подарък за папа Франциск иначе е можело да изглежда и по-добре.

„Истината е, че бях в тежък за мен и семейството ми момент и нямах желание за поръчки”, разказа авторката. Тя нарисувала картината в 40-те дни от кончината на брат си. Сподели още: „Също не са ми любими точно този тип, в които нямам право на лична естетика, но се опитвам да го приемам като работа. В случая работата трябваше да е по-суха за моя вкус и с не голяма свобода в композицията”. За това, че картината ще се подарява, художничката научила 3-4 дни преди събитието. Не й станало напълно ясно как ще се случат нещата, при положение, че картината е нейна, но е поръчана от друг художник „приятел”. Деян Вълков твърдял, че е настоявал да й споменат името, но това се оказало невярно. Илиана Атанасова сподели, че е Вълков има бегло участие в картината. Той много държал да не бъде завършено небето, за да вкарал „нещо топло”. Направил е два облака, явно не е самоцелно, посочи авторката.

„Опитвам се да дам повече яснота, явно бях ползвана за реклама на друг автор – пише още в поста си художничката. - Надявам се да си взема урок. Дадох си сметка, че работих картината през тези четиридесет дни от кончината на брат ми, а е подарък за чист човек, нека и моите мисли са по-чисти в тази посока”.

Илиана Атанасова Иванова родена в град Каварна 5.11.1978 г. През 1997 г. завършва средно специално училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София. През същата година започва следването си в Националната художествена академия в специалност “Живопис”. През 2001 г.завършва бакалавърска степен, а през 2003 г. - магистърска. През 1996 г. открива самостоятелна изложба в родния си град Каварна, а 1997 г.- във фондация „София” в столицата. Получава първа награда в конкурс за етюд - “Голо тяло” от Националната художествена академията. Две картини Илиана Атанасова са на кориците на книги за психоанализа на Професор Валдо Бернаскони, италиански психотерапевт, развил и задълбочил “Неорайхианството”. Участва в редица пленери - “Процес-пространство” в Балчик, в „Златни пясъци", във "Вятър-Море", Камен бряг, в Сърбия и други.

Про Нюз Добрич очаква становището и на Деян Вълков, на когото сме изпратили въпроси по казуса.

c