Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Мъж ще излежава присъда от 6 години и половина за убийство в Добричко

Варненски апелативен съд е потвърдил ареста на мъж, привлечен като обвиняем за извършено убийство в село Божурово, съобщиха от пресслужбата на държавното обвинение. Наложената ефективна присъда е от 6 години и половина затвор.

С решението си, Варненският апелативен съд е потвърдил като правилно, законосъобразно и обосновано - определение на Окръжен съд - Добрич от 5 май тази година, с което е била определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Биляй М., разследван за убийство, извършено през 2012г. в село Божурово. 30-годишният мъж от Добрич е бил привлечен като обвиняем за това, че на 3 ноември 2012г. умишлено е убил жител на селото. Убийството било извършено през нощта в дома на пострадалия след употреба на алкохол и възникнал скандал между двамата. Пострадалият бил открит на сутринта в леглото си. Лежал безжизнен по очи, а по главата му, по леглото и стените се виждали петна от кръв. От сСъдебномедицинската експертиза са били установени множество наранявания по главата и тялото му, причинени от удари. От събрани по делото данни е станало ясно, че часове след убийството, обвиняемият отпътувал за Германия под чужда самоличност. Досъдебното производство е започнало срещу неизвестен извършител. Няколко пъти е било спирано поради липса на категорични доказателства. След последното му възстановяване и събирането на нови свидетелски показания, Биляй е бил привлечен задочно като обвиняем за извършеното престъпление и обявен за издирване с Европейска заповед за арест. Бил е открит и задържан на територията на Германия, а в последствие и екстрадиран в България.

В днешното си решение, съставът на Варненския апелативен е споделил всички основания, с които първата съдебна инстанция е определила най-тежката процесуална мярка за принуда спрямо обвиняемия. В материалите по делото присъстват свидетелски показания и други материали, които водят и този съд до обосновано предположение, че Биляй е съпричастен към повдигнатото му обвинение за тежко умишлено престъпление, наказуемо с лишаване от свобода от 10 до 20 години, уточняват от съда.

Предвид данните, че младият мъж вече се е укривал, бил е привлечен задочно като обвиняем, бил е издирван с Европейска заповед за арест, използвал е чужди документи за самоличност - Апелативният съд споделя основанията на ОС – Добрич, че е реална опасността при по-лека мярка за неотклонение Биляй да се укрие или да се опита да въздейства върху свидетели.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.

c