Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

На 29 юни ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”

За 51-ви път на 29 юни в местността „Славната канара” край село Дебрене ще се проведе фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа”, който е и празник на Община Добричка. Той за поредна година е включен в Националния културен календар на България. Целта на събора е да съхранява и популяризира добруджанското фолклорно наследство, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество, да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора.

В „Песни и танци от слънчева Добруджа” могат да се изявят певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи, певчески и танцови състави, групи за народни обичаи, оркестри и ансамбли, които изпълняват автентичен и обработен фолклор. Съборът няма  възрастови ограничения. В него могат да се представят и чуждестранни състави, изпълняващи автентичен и обработен български фолклор. В рамките на проявата ще се проведе конкурс „Най-красива народна носия“. Ще бъдат представени носии от съответната фолклорна област на участниците чрез дефиле и подробното им описание. Желаещите да се включат в конкурса трябва да изпратят прикрепено към заявката за участие подробно описание на носиите, които ще представят /женска, мъжка или и двете/.

Съборът „Песни и танци от слънчева Добруджа” има конкурсен характер. Изпълненията на участниците ще се оценяват от жури, включващо специалисти в областта на фолклорното изкуство - хореографи, композитори и етнографи. Наградите се осигуряват от Община Добричка.

Заявките за участие могат да се изпращат в срок до 31 май т. г.

c