Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Мъж почина след катастрофа край Добрич - наказват условно виновника

25-годишен шофьор от село край Шумен, получи условна присъда след причинена по непредпазливост смърт, при пътнотранспортно произшествие, съобщиха от пресцентъра на Добрички окръжен съд.

Окръжният съд в Добрич е наложил условното наказание от 2 години „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок, на подсъдимия Е.Ф. - на 25 години от село Пристое, обл. Шумен. Обвиняемият е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

След извършени пълни самопризнания, мъжът е бил признат за виновен за това че на 16 юли 2018г., при управление на лек автомобил, нарушава правилника за движение по пътищата и по непредпазливост причинява смъртта на 33-годишен мъж.

До тежкото пътно-транспортно произшествие се стига около 17.30 часа на кръстовището на пътя, свързващ Генерал Тошево и Балчик и пътя, който започва от околовръстното шосе на Добрич и свършва до село Сърнино, общ. Генерал Тошево. При движение с около 73 км/час, обвиняемият бива заслепен от слънцето и не вижда поставения знак "Стоп". Навлиза в кръстовището, без да намали скоростта си удря движещият се автомобил по пътя с предимство. Мъжът, пътувал до шофьора на пострадалия автомобил е със сериозни травми. Веднага след инцидента, виновника за катастрофата оказва първа помощ на пострадалия. На място пристига и медицински екип, но заради тежките травми, пострадалият умира в линейката, на път за болницата.

Леки травми са получили и други две жени, пътували в ударения автомобил. Една е със сравнително леки наранявания, а другата - водач на пострадалия автомобил – жена от село Дропла, с леки телесни поражения.

Съдебното производство е преминало по реда на съкратеното следствие, като първоначално определеното наказание на подсъдимия е редуцирано с една трета. До него се е стигнало, след като мъжът е признал изцяло вината си и изложените в обвинителния акт обстоятелства. В съдебната зала, той многократно е изразил съжаление за случилото се, подчертавайки, че със загиналия са били много близки.

Постановената присъда подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.

c