Водещи новини Здраве Общество

Кръстосана трансплантация свърза съдбите на семейства от село Орляк и турския град Вон

Две семейства – от тервелското село Орляк и град Вон в Турция, свързват животите си завинаги. От напълно непознати Ибрахим, Сатифе, Халиме и Завит се превръщат в спасители на два живота – след кръстосана трансплантация на бъбрек в Истанбул.

Бъбречна недостатъчност – тази диагноза Ибрахим от Орляк чува през 2015 г. През 2017 г. се подлага на хемодиализа. Налага се да му бъде отстранен единият бъбрек. „Като ми махнаха бъбрека в София, започнах да не мога да спя. Ставам, обикалям насам-натам и последните дни започнах да спя прав”, споделя Ибрахим.

Единственото спасение за него е бъбречна трансплантация. Съпругата му Сатифе е готова да дари своя, за да му помогне. За жалост двамата са несъвместими. „Казаха ми: „Можеш да направиш кръстосана трансплантация в Турция”. Синът Емин е музикант в Белгия. Благодарение на познати успява да заведе баща си в болница „Ачибадем” в Истанбул. След едноседмичен престой в лечебното заведение Ибрахим чува най-хубавата новина – има бъбрек за него. Спасителят му се казва Завит Ерик от Вон, Турция. Съпругата на Ерик страда от бъбречна недостатъчност и, също като Ибрахим, има нужда от бъбрек. Тя получава бъбрек от съпругата на Ибрахим Сатифе, а Ибрахим – от Завит Ерик.

Проф. Хамди Каракаялъ извършва операцията. „И двамата пациенти бяха в последен стадий на бъбречна недостатъчност, с високо кръвно налягане и живееха на диализа. Но и при двете семейства нямаше съвместимост на кръвните групи. С такива случаи се сблъскваме често. Някои пациенти имат шанс, намират си подходящи близки и роднини, които могат да им дарят бъбрек. Други обаче имат дарители, но кръвните им групи не съвпадат”, обясни той. Две седмици след първата им среща професорът извършва трансплантацията.

„Отстраняването на бъбрека от донора извършваме с лапароскопска, затворена операция. Този метод улеснява следоперативното възстановяване на пациентите – те изпитват по-малко болка, повече комфорт и бързо могат да се върнат към обичайния си начин на живот. Изписахме ги след една седмица. Бъбреците функционират добре. Вече не се налага да живеят на диализа, могат да живеят съвсем нормално”, добави проф. Хамди Каракаялъ.

15 месеца след операцията Сатифе, Ибрахим, Халиме и Завит живеят втори живот. Казват, че двете фамилии вече са едно семейство.

Източник: nova.bg

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *