Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

В Добрич се състоя протест срещу Националната стратегия за детето

Протест срещу Националната стратегия за детето се проведе тази вечер в Добрич. Той се състоя пред сградата на областна администрация.

Протестиращите настояха за пълно отхвърляне на Националната стратегия за детето 2019-2030 година. Ораторите заявиха, че тя реално е в действие с въведените поправки на Закона за закрила на детето и в този си вид тя робува единствено и само на чуждестранни интереси. Според тях, тя е в пълен разрез е с Конституцията на България, като действа в ущърб на децата в семейна среда и отнема всички права на техните родители.

„Искаме излизане на България от Норвежкия финансов механизъм, който налага абсурдни условия и вмешателство в българското законодателство, носене на наказателна отговорност при подаване на фалшив сигнал и неправомерно следствие от страна на социалните работници, както и извеждане от анонимност на подаващите сигнали”, заявиха протестиращи.

Настояха също за „стопиране на бизнеса с приемна грижа и отнемане на деца от бедни семейства. Парите, които държавата е готова да даде на приемни семейства, да бъдат насочени към истинското. Бедността не е порок. Твърдо не на ранното сексуално образование”.

Родители в Добрич и Ген. Тошево на протест, НПО зове да се спре истерията

„Трябва да се борим за децата си. Това ни остана. Децата ни не се продават”, заявиха други от говорещите пред множеството. Те бяха категорични, че „Мама и тате са най-добрите възпитатели за детето си”. „Детето трябва да се възпитава с нормална строгост и така, както родителите намерят за добре”, заяви баща. „България не е донор на детска плът”, бе друго от заявленията на родителите.

Сред присъстващите на протеста бяха общински съветници от БСП, включително и областният и общински лидер на партията Мая Димитрова, имаше представители и на "Възраждане".

c