Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Процедури за повишаване на заетостта представиха на информационна среща в Ген. Тошево

Съвместна информационна среща проведоха днес в Генерал Тошево Областен информационен център – Добрич и МИГ „Балчик – Генерал Тошево“. Експертите от МИГ-а представиха двете процедури от Стратегията за „Водено от общностите местно развитие“, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Очаква се те да бъдат обявени през месец май т. г.

Процедурата BG05M9OP001 1.1-1 „Достъп до заетост за търсещите работа и неактивните лица, трайно безработни и лица, отдалечени от пазара на труда чрез местни инициативи за заетост“ е насочена към реализиране на дейности и мерки, които да дадат възможност на търсещите работа и неактивните лица да придобият знания и умения, които да им помогнат да се реализират на пазара на труда. Допустими кандидати са Община Балчик, Община Генерал Тошево, организации, предоставящи посреднически услуги на пазара на труда, работодатели, неправителствени и обучителни организации.

Дейностите, насочени към подобряването на достъпа до социални и здравни услуги и повишаване равнището на заетост на хората с увреждания, както и до връщането на пазара на труда на членове на семейства, полагащи грижи за тях, са допустими по предстоящата BG05M9OP001 - Мярка 19.2 / 2.2-2 „Активно приобщаване с оглед насърчаване на равните възможности, подобряване достъпа до социални услуги и до по-добра пригодност за заетост”.

Геновева Друмева, управител на ОИЦ – Добрич демонстрира процеса на подаване на проектно предложение чрез Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България 2020 (ИСУН 2020). След успешна регистрация в системата, потенциалните бенефициенти могат да подадат своето проектно предложение като попълнят електронен формуляр за съответната процедура чрез модула Е-кандидатстване. Системата има функция за проверка на проектното предложение, с което се минимизират грешки или непопълнени полета. Проектните предложения се оценяват в ИСУН 2020 също, като автоматично се разпределят между членовете на оценителните комисии, което от своя страна осигурява по-голяма прозрачност на процеса. Чрез нея се осъществява отчитането, както и цялата комуникация с Управляващите органи на Оперативните програми.

Експертите от ОИЦ – Добрич са на разположение да подпомогнат кандидатите и бенефициентите при работа с ИСУН 2020.

c