Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Елена Йончева проведе среща в Добрич

Водачът на листата на кандидатите за евродепутати от „БСП за България” Елена Йончева бе в Добрич. Тя проведе среща в концертна зала „Добрич”, която обаче остана полупразна.

В срещата участваха народният представител Даниел Йорданов, областният и общински лидер на партията Мая Димитрова, както и Вяра Емилова – член на ИБ на БСП.

„Ние 12 години сме в Европейския съюз, 12 години обаче по никакъв начин не стигаме до тази Европа, за която всеки един в тази зала мечтае. За социална справедливост, за достойнство, за добри заплати и пенсии. Ние не достигаме тази Европа”, посочи Йончева. Цитира данни на Държавния департамент на САЩ, според които, „най-големият грабеж в България е в енергетиката и при строителството на големите инфраструктурни проекти”.  „Той твърди, че корупция има на всички нива на държавната администрация, става дума за източване на милиони, за сложни схеми за присвояване на пари. От България всяка година се източват милиарди. Те потъват в нечии офшорни сметки. И това, може да бъде спряно, ако имаме държава, прокуратура, която работи, ако има финансово разузнаване. Това може да стане в Брюксел. Ние, левицата в Брюксел, искаме затваряне на тези офшорни зони, да бъдат разкрити сметките на тези политици. Много често тези сметки са с поставени лица. Но, има начин, ако има политическа воля в София и Брюксел”, посочи Йончева.

Тя говори и за концесията на летище София. Според нея, най-вероятно концесията ще бъде взета от фирма от Турция. Коментира и съдбата на трите големи енергийни проекта. Говори за спирането на Белене, проектите „Южен поток”, Бургас-Александруполис и т.н.

„Членството в ЕС е от полза за България, но не се използва ефективно, заяви Елена Йончева. За повече от десет години в нашата малка държава са влезли над 30 милиарда евро. Това е огромна сума и ние вече трябваше да живеем добре, да има добри заплати, да има пенсии, които не са геноцид към българския народ”, каза още Елена Йончева.

c