Здраве Общество

10 май – Световен ден на физическата активност

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност  с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Мотото е “Движението – това е здраве”. Кампанията, подкрепена от Министерството на здравеопазването, цели чрез спорт и физическа активност да ограничи действието на рисковете за здравето фактори – тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация.

Намаляване на риска, промоция и здравословен начин на живот, в който ниската физическа активност е включена в списъка на основните рискови фактори, водят до намаляване на заболеваемостта и смъртността от неинфекциозни болести в света. Ниската физическа активност провокира високото кръвно налягане, високото ниво на холестерол и затлъстяването. Съвместно с тютюнопушенето и нездравословното хранене тя е основен рисков фактор за редица клинични заболявания:

  • • исхемична болест на сърцето
  • • мозъчен инсулт
  • • хипертонична болест
  • • онкологични заболявания и др.

Недостатъчната физическа активност има значителни последици за общественото здраве. По данни на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи 80% от хората в България не са физически активни в такава степен, която би могла да бъде полезна за тяхното здраве.

Редовната двигателна активност:

♦  Намалява индивидуалния риск от коронарно заболяване и мозъчен инсулт почти два пъти.

♦  Намалява повишеното артериално налягане.

♦  Подобрява коронарния баланс на организма и съдейства за намаляване на теглото чрез увеличаване на енергийните разходи, като по този начин предотвратява затлъстяването.

♦  Намалява риска от развитие на захарен диабет тип 2.

♦  Намалява загубата на костно вещество, като по-този начин се постига профилактика на остеопорозата.

♦  Подобрява физическата кондиция, намалява стреса и умората.

♦  Повишава производителността на труда, като прави ежедневната работа по-лека и приятна.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *