Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Визитата на папа Франциск дискутира по телевизията на епископите Венета Ненкова от Добрич

В предаване на телевизията на епископите ТV2000 участва Венета Ненкова, която е родом от Добрич. “Мога да кажа, че тонът беше преди всичко положителен”, сподели тя за Про Нюз Добрич. „Бяхме се концентрирали върху католиците в България, върху ролята на папа Йоан XXIII, когото ние наричаме "българския папа", разказа Ненкова.

Участниците в предаването са дискутирали мотото на визитата "Мир на земята", което папа Франциск е взаимствал от папа Йоан XXIII и в рамките на която той посети и България.

Венета Ненкова от Добрич търси нов прочит на българската история сред архивите на Ватикана

„Малко говорихме за различията в църквите, не беше коментирано отношението на Българската православна църква, въпреки че имаше какво да се каже, и то доста, но идеята е да се гради мир, а не да се създават стени. Както се казва: "По делата ще ги познаете", коментира добричлийката. “Християнската църква се ражда като една единна църква, която за съжаление по политически причини се разделя през 1054 г. Църквата е изградена от хората и затова тя носи всички техни добри качества, но и слабости. Не трябва да забравяме многобройните жестове от страна на Ватикана към православната църква. Спомням си с вълнение, когато през 2006 година, тогавъшният митрополит на Русе Неофит, а днес патриарх на България, получи от католиците с големи почести в главната базилика на Рим “Сан Джовани” част от мощите на Свети Георги, които сега се съхраняват в София”, каза Венета Ненкова.

Тя изрази мнението си, че католическата църква непрекъснато прави жестове за сплотяване, но и всички християни трябва да се опитат да правят това.

„Къде е Българската православна църква? Дали близо до бедните и страдащите, дали до младите? След падането на социализма народът имаше толкова голяма нужда от духовен водач. Вече 30 години продължава лутането на българите, защото няма кой да ги научи на основните християнски ценности. Затова не трябва да се учудваме, когато сме свидетели на безумия, които изобилстват в новинарските хроники. Човек е създаден от дух и материя. Когато материята е задоволена, а духът е оставен да блуждае, резултатите са обясними. Ето защо църквата трябва да влезе в ролята си и да застане на мястото, което подобава. Видяхте как се държа папа Франциск с децата в Раковски. Той показа какъв трябва да бъде един духовен водач – близо до хората. Пасторът беше сред своето стадо и с прости въпроси и изречения се опита да провокира и да се доближи до младите. Когато излезе от църквата в Раковски папа Франциск се доближи до младежи, които скандираха :“Да живее Папата!“ Той се спря до тях и с жест ги накара да притихнат и им каза: „А вие знаете ли да пазите тишина със сърцето си?“ Те го гледаха с недоумение, защото не очакваха да чуят подобен въпрос. И той им каза: „Дори да шумите, опитвайте се в сърцата си да бъдете тихи“...Ето защо Папа Франциск пълни площадите и църквите с млади. Връзката между  стадото и пастира не е прекъсната. Това е, което очакват и вярващите в България. Очакват патриарх (баща), който да се погрижи за своите деца отблизо, да им говори на понятен език, на който да го разберат.

Съвременен будител от Добрич създава български училища в Италия

Венета Ненкова е родена и учи в Добрич до 17-ата си годишнина, когато заминава за Италия. Днес тя е оторизиран екскурзовод за Рим и Ватикана, занимава се с научна и преводаческа дейност. По образование е културолог. Специализира Журналистика и Арт мениджмънт, а в Рим завършва театрална режисура. През годините работи в българската секция на националното радио „Rai International”, като сътрудник в радио „Ватикана”, за известно време е главен редактор на вестника на българите в Италия „България експрес”. Венета Ненкова е сред основателите на

Културна асоциация “Паралел 43”, занимаваща се с администриране на училище “Асен и Илия Пейкови”. То е най-голямото българско учебно заведение в Италия със седалище в Рим и още 4 филиала в Нетуно, Ладисполи, Салерно и Кастильоне дел Лаго.

c