Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Кога се налага да си купуваме ампули за инжекции в Спешното в Добрич?

Редно ли е, когато граждани посетят спешното отделение в болницата в Добрич, да си купуват сами ампули за инжекции или други лекарства, предписани от дежурните лекари? Това е един от въпросите, които се коментират често в социалните мрежи. За такъв случай разказва в група „Добрич” във Фейсбук и Д.П.: „Тази вечер ми се наложи да закарам мъжа си до Спешна помощ. Учудването ми е от това, че всеки пациент излизаше с рецепта и близките му отиваха до аптеката за лекарства. Като дойде и нашият ред, при нас се случи същото. Попитах жената на аптеката дали е така постоянно и тя ми каза, че това е така. Каза ми, че дори и инжекция против тетанус няма в спешното. Чудя се след 1 часа, като затвори аптеката, хората от къде и как си купуват лекарствата, за да им ги поставят в спешния център? Не обвинявам хората, работещи в Спешна помощ, по-скоро си мисля, че това е политика на болницата и на цялата ни сгрешена система. Да си купуваш ампули, струващи 1-2 лв., за да ти ги бият в спешното, е направо абсурдно, при това здравно осигурен човек!”

ПроНюз Добрич потърси за коментар д-р Бисер Ботев, зам.-директор на МБАЛ-Добрич. Той отговори, че лекарствата, които се отпускат на Спешно отделение, са по номенклатура, определена от здравното министерство. „Това е по закон и ние не можем да го променяме. Когато се случи да предпишем лекарство на пациент, то е за негово добро. Така, например, ако дойде човек с повръщане, по номенклатура ние можем да му поставим инжекция "Деган". Но това няма да е толкова ефикасно в сравнение с лекарството "Зофран", което  обаче, не е в нашата номенклатура. Затова екипите го предписват, защото лекарите са наясно, че то ще помогне в много по-голяма степен” – поясни д-р Ботев. Като пример той посочи и необходимостта от прилагане на обезболяващи лекарства. В шкафчето на спешното по номенклатура има аналгин, но лекарите знаят, че "Дексофен" е много по-добър, само че не е в списъка, затова предписват него и хората си го купуват от аптеката. „Нямаме право да правим неща, които не са регламентирани по закон. Лекарствата в шкафовете на спешното са животоспасяващи, не обезболяващи” – добави д-р Ботев. По отношение на случаите с инжекции против тетанус той обясни, че те по принцип се поставят от личните лекари в срок от 48 часа след възникналия инцидент., т.е. не става дума за спешен случай.

Според д-р Ботев, в спешното отделение идват и много хора, които не са непременно в спешно състояние. На никого не е отказана помощ. Но от 100 посетители примерно, около 23 % постъпват в стационарните отделения, т.е., само те са действително спешни, твърдят лекарите. „Понякога хората се сърдят, че чакат продължително, но това е така, защото колегите обслужват действително спешни пациенти, като например  пострадали от катастрофи. Приоритетно се обслужват пациенти, докарани на носилка от линейките” – каза д-р Бисер Ботев и препоръча посетителите да са по-толерантни, когато идват в спешното и се наложи да чакат. Колкото до това, че през нощта няма действаща аптека, за това лекарите нямат вина, коментира зам.-директорът на МБАЛ-Добрич.

c