Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

РЗИ: Пускаме водата на квартал Пастир след доказателства от „ВиК“, че е безопасна

Регионалната здравна инспекция в Добрич е готова да реагира незабавно, след като ВиК- Добрич АД предостави доказателства за безопасността на водата и за съответствието й с показателите съгласно Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели. Това съобщават от инспекцията във връзка с кризисната ситуация на замърсяване на водопроводната мрежа на квартал „Пастир" в Генерал Тошево с продукти за растителна защита, за която първо Про Нюз Добрич писа.

От РЗИ посочват, че в предоставена им на 6 май информация от ВиК, както и към днешна дата, липсват данни за активните вещества на пестицидите, с които е била замърсена питейната вода, а именно: трибенурон-метил, протиоконазол, тебуконазол и спироксамин. Липсвали данни и за нивата на желязо, цинк, магнезий, бор, мед, манган, сулфати, амониев йон-съставки на ПРЗ-течна тор, както и информация за съдържащото се в единия ПРЗ вещество N,N-диметил декан амид. Също така към днешна дата нямало представени доказателства за задържането на горецитираните вещества и елементи постоянно на нива, по-ниски от максималните стойности по Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Съгласно действащото българско законодателство задължението да осигури тези данни е на водоснабдителното дружество, т. е. ВиК - Добрич АД, посочват от РЗИ.

От здравната инспекция уточняват, че на 6 май по електронна поща под формата на списък, а не като протоколи от акредитирана лаборатория, са получили резултати от изследване на питейна вода, пробонабирана в присъствието на инспектор от РЗИ - Добрич, за 17 пестицида, за които не е имало данни да са постъпвали в питейната вода на квартал „Пастир”.

c