Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Показват най-новите зърнено-житни сортове на Добруджанския земеделски институт

Различни сортове зърнено-житни култури, отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт, ще бъдат представени на традиционния Ден на отворени врати на 7 юни. Събитието е посветено на 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница Тодор Рачински. Участниците ще имат  възможност да разгледат на място развитието на семепроизводните посеви на сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, създадени в Добруджански земеделски институт.

Семена от тези сортове  ще бъдат предлагани на земеделските производители за есенната сеитбена кампания на 2019 г. Посетителите ще могат  да разгледат и демонстрационни парцелки, засети с пет сорта полски фасул, четири от които са подходящи за директно механизирано прибиране. Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. След обиколката на опитните полета и производствените участъци са предвидени дискусия по проблемите на зърнопроизводството в района и страната и делови контакти.

За участие са поканени настоящи и бивши служители на Добруджанския земеделски институт, бизнес партньори, земеделски производители, агробизнесмени. Срещата започва в 10.00 ч в института.

c