Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Не са предвидени санкции за препълнените контейнери за дрехи в Добрич

Договорът между Община град Добрич и българската компания „Евротекс” ЕООД няма финансови ангажименти и съответно налагане на санкции. Това съобщиха за Про Нюз Добрич от Общината в отговор на въпрос предвидени ли са санкции в договора с фирмата, обслужваща контейнерите за употребявани дрехи и обувки, ако се забави тяхното събиране.

Възмущението си от разсипаните извън един от контейнерите дрехи изрази във фейсбук наша съгражданка, която публикува и снимки. Тя попита така ли трябва да изглеждат пунктовете за събиране на дрехи. И още - кой носи отговорност за прибирането на вече предадените дрехи и на колко време трябва да се събират. Сподели, че е потърсила телефон, но, освен номер на производителите на тези контейнери, друг не видяла.

От Община Добрич посочиха, че отговорност за събиране на дрехите при график минимум веднъж седмично или в срок до 24 часа от подаден сигнал от служител на Общината носи фирмата. От кметството обясниха: „Съгласно договора, контейнерите се обслужват минимум веднъж седмично. Предвид скорошния старт на системата, контейнерите се обслужват два пъти седмично. Поради засиления интерес през последната седмица за тази седмица е предвиден график на обслужване 3 пъти седмично. При подаване на сигнал от страна на граждани също се предприемат мерки за обслужване на контейнерите”. И допълниха, че за да се изгради работещ график за обслужването им, е необходимо време и винаги има вероятност някой да постави в контейнерите твърде голямо количество дрехи и да го запълни за по-малко от ден.

Процедурата по обслужването на контейнерите е нова за нашия град, посочиха от Общината. От там молят за толерантност всички граждани, решили да се възползват от нея. Сигналът за изхвърлените дрехи реално е подаден на фирмата в понеделник, а контейнерите са обслужени във вторник сутринта, обясниха конкретната ситуация.

„От фирмата, с която Община Добрич е в непрекъснат контакт, отбелязват, че не са имали неизпълнение на уточнения график, дори и през празничните дни, както в Добрич, така и в Шумен. Графикът даже се преизпълнява при подадени сигнали от граждани”. Така отговориха от кметството на въпроса има ли Общината информация за подобно забавяне на събирането на дрехите и обувките в други градове на страната, с които компанията работи, както твърдят за Шумен в социалната мрежа.

От кметството информират, че към момента сигнали могат да се подават на номер +359 893 635 945.

c