Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

8 май – Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.

Над 150 години неговите идеи печелят все повече привърженици. Националните дружества на Червения кръст и Червения полумесец вече наброяват 189. Няма друга кауза, която по такъв безспорен и категоричен начин да обединява хора с различни професии и образование, с различна расова, национална, политическа и религиозна принадлежност. 250 милиона са червенокръстците в целия свят – една огромна армия в служба на хуманността, милосърдието и солидарността.

Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП) и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) предложиха тази година девизът за отбелязването на празника да бъде посветен на личностия принос на червенокръстците в осъществяването на многобройните каузи на движението.

Българският Червен кръст се присъедини към идеята тази година  8 май  да бъде отбелязан с девиза “Моята червенокръстка история”.

Източник: delnik.net

c