Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

1024 абитуриенти от област Добрич са подали заявления за явяване на матура по БЕЛ

1024 зрелостници от област Добрич са подали заявления за явяване на матура по български език и литература, съобщиха от Регионалното управление по образование. Колко от тях ще бъдат допуснати до зрелостния изпит, ще стане ясно след 17 май – това е срокът за официалното оформяне на срочните и годишните оценки на абитуриентите. Първият зрелостен изпит – по български език и литература /БЕЛ/, е на 21 май. Той ще се проведе в 83 зали в сградите на 13 учебни заведения в областта, става ясно от заповедта на началника на РУО в Добрич. Според заповедта, във всички зали и прилежащите към тях коридори трябва да бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, насочени „по подходящ начин, за да обхванат всички работни места”.

В момента в информационната система се въвеждат имената на квесторите, оценителите и консултантите, поясни Светлана Василева, старши експерт в РУО, член на комисията по провеждане на зрелостните изпити. Колко момичета и момчета ще се явят на матура по БЕЛ, ще се разбере в деня на самия изпит.

685 момичета и момчета са подали заявления за втория зрелостен изпит на 23 май , в който учебният предмет е по избор.  Техният брой е по-малък от явяващите се на изпит по БЕЛ, тъй като на учениците от професионалните гимназии им се признава за втори зрелостен изпит държавният изпит по професия, обясняват експертите. От общообразователните предмети, избрани за втора матура, най-предпочетен е английският език, избран от 272-ма абитуриенти. На второ място по предпочитание традиционно е географията, заявена от 123-ма зрелостници. 101 момичета и момчета са подали заявления за явяване на изпит по философия, 82-ма – по биология. Има и шест подадени заявления за явяване на трети държавен зрелостен изпит по желание. Те са за изпит по философия, биология и английски език. Третата матура ще се проведе в дните от 28 до 31 май.

c