Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Цената на черешите, внос от Гърция, на пазара в Добрич скочи до 28 лева за килограм

Шампионски скок в цените на някои плодове стряска посетителите на Общинския пазар в Добрич, показа репортерска проверка на ПроНюз Добрич. Килограм череши, внос от Гърция,  на един от щандовете се предлага за 28 лв за килограм. А 100 грама от свежия плод струва 3 лева. На няколко други маси има и по-евтини череши – по 20 лв. за килограм. Същата цена – 20 лв., се чете и на етикета за   килограм кайсии на няколко места на пазара. Всъщност, край касетките с тези плодове  почти не се виждат купувачи.

В сравнение с черешите и кайсиите, ягодите изглеждат далеч по-евтини – по 2,50 лв. за 500 грама и 5 лева за килограм. По-едрите се предлагат за 8 лв. за килограм. 

От плодовете, характерни за нашите географски ширини, най-евтини, при това произведени близо край Добрич, си остават ябълките  - по 60, 70 или 80 стотинки. Най-скъпите са лев за килограм.

Цитрусовите и другите плодове, внос от далечни страни през всеки сезон на годината, вървят на обичайните си цени: 2,50 лв. за килограм портокали, 3,50 лв. за лимони и 3 лв. за банани.

c