Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Редки книжни издания от световната и българска класика подредиха в РБ "Дора Габе"

"Една книга – много издания" - така е озаглавена изложбата, включваща ценни издания от съкровищницата на световната и българска литературна класика.

От 7 май, посетителите ще имат възможност да се докоснат до множество издания, съхранявани във фонда на библиотеката - популярни и любими заглавия за поколения българи. Идеята на организаторите е в изложбата да бъдат представени голям брой издания от литературната съкровищница и техни редки издания през годините.

Най-старите издания, включени в експозицията, се съхраняват в библиотечната колекция „Редки и ценни издания”, споделиха от просветното ведомство. За посетителите са подбрани:

Третото издание на „Под игото” от 1896 г. - с 30 илюстрации, между които и на Иван Мърквичка (издание от 1943 г.), включително и издания на творбата до наши дни.

Първото издание на „Записки по българските въстания” - историко-мемоарното съчинение на писателя и революционер  Захари Стоянов, отпечатано в Пловдив през 1884 г., както и редица по-нови негови издания

„Ад” - най-известната част от поемата на Данте Алигиери „Божествена комедия” (издание от 1906 г.), със 76 илюстрации от Гюстав Доре и биографически очерк за Данте. Изданието е първо и единствено - в превод на български от Константин Величков (запазено от времето, когато авторът е бил все още жив). Включени са и още шест издания от различни години през XX в.

Луксозно издание от 1905-1906 г. на класическата трагедия „Фауст” на Гьоте - в превод на български от Александър Балабанов, с илюстрации от Ал. Майер, както и четири по-късни издания на творбата.

В изложбата е включено и луксозно руско издание от 1947 г. на „Мъртви души” на Гогол , издание от 1940 г. на книгата - в превод от Хр. Радевски и Г. Караславов, издание от 1950 г. в превод на Д. Подвързачов и Г. Миндов, както и няколко други преиздавания на романа - от по-късни години

Едно от епохалните заглавия - „На западния фронт нищо ново” на Е.М. Ремарк (издание от 1929 г.) - също намира място сред подборката. Както и по-нови варианти на книгата.

Цели шест издания на любимата за поколения българи - книгата на Йордан Радичков "Ние, врабчетата”.

В специална витрина са представени големите добруджански имена в литературата – Йордан Йовков и Дора Габе. Издания на цикъла разкази „Земляци” на Йовков (от 1929 г.), заедно с още такива от 1938 г. до наши дни. Пет издания на „Малкият добруджанец” - от 1927 г. до днес и др.

Подобаващо място е отделени и на изданията за деца. Посетителите могат да видят печатните варианти на „Алиса в страната на чудесата” и „Алиса в огледалния свят” на Луис Карол, „Коледна песен” на Чарлз Дикенс, „Островът на съкровищата” на Р.Л. Стивънсън, „Малкият принц” на Екзюпери, вечните приказки „Котаракът в чизми”, „Червената шапчица” и др.. Сред тях има представени и озвучени издания на детските книжки. Стремежът на библиотечният екип е да комплектува съвременни и атрактивни детски издания, с цел да провокира сред най-малките си читатели интерес към книгата и четенето, споделиха от ръководството на учреждението.

Изложбата е посветена и на един от най-светлите български празници - 24 май - Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура.

От днес до 28 май 2019 г., читатели и посетители ще могат да разгледат изложбата, която е експонирана в централното фоайе на библиотека "Дора Габе".

c