Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

6 май - Ден на град Тервел. Кои сме и къде отиваме?!

На 6 май град Тервел чества своят празник - със Света литургия, фолклорна програма и кулинарна изложба, представяща традиционните гозби в региона.

Дияна Илиева - заместник кмет на град Тервел, се обърна към жителите и гости, дошли на празничния 6 май - Гергьовден:

"Скъпи съграждани и Уважаеми гости на град Тервел,

Гергьовден е ден на град Тервел. С всяка глътка въздух днес поемаме свежестта на пролетта  навън и  частица от  духа на нашия град.

Живеем във време , в което можеш да работиш във всеки град и село , както у нас, така и в чужбина. Можеш да имаш дом, семейство и работа далеч от родния град. Можеш да се устроиш в друга държава, да започнеш да говориш с акцент родния си език. Това, обаче, което никога няма да се заличи в съзнанието са улицата, която води към дома, съседите, училището, приятелите, познатите аромати и шумове от детството. Те са този отговор, който търсим цял живот. Отговорът на въпроса кои сме и къде отиваме.

Родният ни град формира в такава степен личността, че не е необходимо припомняне, не е необходимо изтъкване. Градът ни живее в нас, в родителите ни, в децата ни. Той е в думите ни, в лицата ни, в начина, по който говорим, в сънищата…

Да не знаеш града си или да го забравиш, означава да загубиш част от себе си. Да не помниш от къде си, означава да се откажеш от част от живота си.

Ние, хората, които сме устроили своите домове в Тервел, се чувстваме тук у дома си и това не може да бъде променено. Тук посрещаме децата си, тук планираме, мечтаем , работим.

Нека си пожелаем добри и мирни дни за нашия град. Нека съумеем да го пазим и правим по-красив, по-чист, по-добър за живеене. Нека Свети Георги ни закриля – нас, близките ни и града ни!"

В празничния ден, домакините бяха подготвили програма с участието на Фолклорен ансамбъл "Варна", танцьори от Детския фолклорен танцов ансамбъл „Калинка Вълчева”, както и кулинарна изложба с характерни за региона гозби - на градския площад „Кан Тервел”.

6 май се отбелязва и като Ден на град Тервел – от 2011 г., когато отваря врати и е осветен новоизграденият храм „Св. вмчк Георги Победоносец”. От тогава се спазва традицията градът да празнува в деня, когато най-големият храм чества празника на своя патрон.

c