Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Утре става ясно чиста ли е вече водата в квартал Пастир на Ген. Тошево

Жителите на квартал Пастир в Генерал Тошево се събраха тази вечер, за мирен протест, тъй като вече единайсет дни са без вода, след като местен производител замърси водопроводната система с пестициди.

Още на 25 април, когато бе открито отравянето на водата, директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова издаде заповед, с която се забрани консумация на питейна течност.

Продължават пробите на замърсената с пестициди вода в кв. „Пастир” в Ген. Тошево

С жителите на квартала разговаряха кметът на общината Валентин Димитров и Мирослав Люцканов – началник на район Генерал Тошево към „ВиК Добрич”. Към тях по-късно се присъединиха народният представител Даниела Димитрова, заместник-областните управители Красимир Николов и Живко Желязков, както и д-р Светла Ангелова.

Директорът на РЗИ обясни, че през изминалите дни, независимо дали са работни или празнични, екипите на ВиК и на здравната инспекция работят по проблема, вземат проби, които се изпращат за изследване в специализирана лаборатория. Тя посочи, че много малко са лабораториите в страната, които могат да направят нужните изследвания.

Данните от 30 април, например, показвали, че от всички активни вещества в трите препарата, които са замърсили водата в квартала, само едно е било в нормата. За останалите концентрацията е била 10 пъти над позволеното.

Пробите са изпратени в лабораторията на „Софийска вода”, където работят и в почивните дни, за да се получат по-скоро резултатите от изследванията на водата в Пастир.

Над 300 жители на квартал Пастир остават без вода за празниците, след отравянето й с пестицид

„Всички имаме желание проблемът да се реши по-скоро, но не можем да рискуваме здравето на никого”, посочи д-р Ангелова. Тя каза, че в зависимост от резултатите от пробите ще се вземе решение дали водата вече е годна за консумация или само за санитарно-битови нужди. „Ако всичко е в норма, няма да има пречка водата да се пусне. Но не мога да отменя забраната, ако има дори малка опасност за живота и здравето на хората”, посочи д-р Ангелова. Тя напомни, че  се касае за здравето на 350 жители на квартала и то не може да се рискува.

c