Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

С повишено внимание към тревните площи - третират срещу кърлежи в Добрич

С началото на същинската пролет, температурите се повишиха и за мнозина прекарването на голяма част от свободното време е свързано с разходки и игри сред природата. В градската среда на Добрич, това са озеленените детски и спортни площадки, както и парковите пространства.

От 7 до 17 май ще бъде извършено сезонното третиране на градските тревни зони срещу кърлежи. Във основа на сключен договор за „Дезакаризация, дератизация, дезинфекция и дезинсекция на зелени площи и обекти общинска собственост“, Община Добрич започва поетапната обработка на зоните, предвидени за третиране.

"На 7 май започват регулярните обработки срещу кърлежи в централната градска част, около детски площадки и парк „Свети Георги“. Дезакаризацията в детските ясли ще продължи до 17 май. Всяка детска градина индивидуално ще информира за дните на пръскане. Обработките ще се извършват в утринните часове, между 5.30 и 8.00 часа. За да бъдат успешни обработките са необходими благоприятни климатични условия, т.е. да не вали дъжд, да няма вятър и силно овлажнена растителност. При наличие на тези обстоятелства обработките ще бъдат отложени за дни с подходящи условия."

Съгласно санитарните изисквания - на обработените места следва да бъдат поставяни указателни табели, с посочени дата и час на обработката, наименование на използвания препарат, карантинен срок и телефон за връзка с фирмата-изпълнител.

"Въпреки всички мерки предприемани от Община град Добрич, е необходимо гражданите също да предприемат превантивни мерки за своята безопасност при разходка сред тревисти и гористи местности", напомнят от общинската администрация.

В случай на ухапване от кърлеж се препоръчва да бъде потърсена лекарска намеса или посещение в кабинет на „Бърза помощ“. Медиците съветват да се избягва отстраняването на кърлежи в домашни условия.

c