Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

ЕВРО 2019 официално бе открито в Добрич

Европейското първенство за девойки до 17 г. официално бе открито със стилна церемония на стадион „Дружба“ в Добрич днес. В навечерието на двубоя между България и Португалия, над 150 деца взеха участие в събитието, с което страната ни приветства участниците в най-мащабното футболно събитие у нас през тази година. С хореографията на Стоян Господинов и Иван Иванов те показаха, че спортът и изкуството обединяват. Включиха се каратеките на “Самурай”, баскетболистите на “Ънстопабъл”, футболистите на ФК “Добруджа”, танцьорите на арт център “Палитра” и танцова фолклорна студиа “Добруджа”.

Церемонията, издържана в духа на българските народни традиции, започна с изпълнение на духов оркестър, а след това танцов състав от момчета и девойки, облечени в български носии, представиха на публиката танц с шиници. На фона на тяхното изпълнение на терена бяха изнесени и флаговете на осемте отбора, участници във финалите – България, Испания, Дания, Португалия, Англия, Германия, Австрия и Холандия. Първенството започва днес и ще продължи до 17 май, а домакини на мачовете от надпреварата са КК Албена, Добрич и Каварна.

С двубоя между националните отбори на България и Португалия бе поставено началото на Европейското първенство за девойки, на което страната ни е домакин. Първо първенство от подобен род за България, важен момент за развитието на женския футбол у нас.

Немалък интерес към този дебютен мач на момичетата на селекционера Троян Радулов в Добрич. На стадион "Дружба" над 1000 зрители подкрепят българките в днешния двубой.

Гости на официалното откриване бяха вицепрезидентът на Българския футболен съюз и отговорник за националния отбор Йордан Лечков, изпълнителният директор на БФС Борислав Попов, президентът на аматьорската футболна лига Румен Вълков,  Божил Колев - футболист №1 на Варна за XX век, легенда на “Черно море” и ЦСКА, национал, официално лице на турнира. На официалната откриване пррисъстваха още кметовете на Добрич Йордан Йорданов и на Каварна Нина Ставрева, народните представители Даниела Димитрова и Йордан Йорданов, заместник-областните управители Красимир Николов и Живко Желязков, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев и други.

Съставите играят пълни 90 минути. В група „А” на шампионата са и фаворитите за продължаване към фазата на полуфиналите – тимовете на Испания и Дания.

c