Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

5 май- Международен ден за протест на хората с увреждане

"Пети май е международен ден за протест на хората с увреждане. Денят е обявен от Европейската мрежа за независим живот и се отбелязва от 1992-а година. Нашата организация – „Хобисклуб” винаги в годините своевременно алармира обществеността за наболели проблеми и предизвикателства пред тази уязвима социална група. Днес това се налага в още по-голяма степен предвид промените в законодателството, регламентиращи личната помощ, социалните услуги за независим живот и финансова подкрепа", заявяват от УС на "ХобиСклуб".

"По мнение на някои политици и обществени анализатори, планираните реформи са бутафорни и крайно неефективни. Те обричат на пълна безпомощност възрастните болни хора и на безпросветност по-младите с увреждания. Новостите ще допринесат една голяма част от лицата със 100 процента с чужда помощ да останат без асистенти, тъй като услугата не е добре финансово обезпечена. Планира се всеки нуждаещ се да доплаща, т. е. да отделя значителна сума от инвалидната си пенсия, за да упражни човешкото си право на подкрепа, по-просто казано да си плащаме за придружител", добавят от ръководството на неправителствената организация.

От там предупреждават, че, ако очакванията им не се сбъднат, ще бъдат принудени да излязат отново на улицата, за да отстояват изконните си човешки права за придвижване, за обслужване и подкрепа, за образование, за трудова реализация.

"Горещо се надяваме да не се наложи да протестираме. Ние все още вярваме в една силна, социална държава, която закриля по адекватен начин гражданите си и осигурява условия за достойно съществуване на хората с увреждания", посочват още от УС на сдружение „ХобиСклуб”.

Снимка: Сдружение „ХобиСклуб”

c