Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

В Добрич ученици от цялата страна показват, че имат гражданска позиция

За пети път Добрич е домакин на Национална конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”. Своите есета, приказки, презентации, проекти, рисунки и драматизации представят 142 ученици с 49 ръководители от цялата страна.

Кандидатстващите работи тази година са били 245 от 47 населени места. Допуснати за участие са 85 работи от 31 училища от 21 области на страната.   

Форумът се организира от СУ „Св. Климент Охридски“, като от тази година е включен в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците към МОН.

Целта му е да  се стимулира формирането и развитието на гражданско съзнание у младежите, да се представят примери за активно участие на отделната личност в живота на общността и как тази активност може да променя средата -  социална, икономическа и физическа.

Младите хора не искат да бъдат пасивни наблюдатели, а активни участници – това сочи постоянно увеличаващият се брой на участниците във форума, подчерта директорът на училището Петя Георгиева, която откри конференцията. По думите й, самото участие на толкова млади хора за тях вече е огромна победа – те са направили своя избор – да бъдат активно участници в гражданското общество.

Гости на откриването бяха народният представител Даниела Димитрова и заместник-кметът д-р Емилия Баева. Журито е в състав /1 и 2 възрастова група/ Светлана Василева – старши експерт в РУО, д-р Кремена Митева – главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков”, Невяна Христова – директор на Регионална библиотека „Дора Габе”; /3 възрастова група/ проф. д-р Димитрина Каменова - директор на Департамента за модерни обучителни методи към Висше училище по мениджмънт, проф. д-р Николай Колишев – ШУ „Еп. Константин Преславски”.

c