Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

За 70 години през класните стаи на ФСГ „Васил Левски” в Добрич са преминали 10 000 ученици

Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” в Добрич чества 70 години от своето създаване. Юбилеят ще бъде отбелязан с празничен концерт на 7 май от 18.30 ч. в ДТ „Й. Йовков” и с благотворителен бал на 10 май в ресторант „България”.

Запознати с историята на училището припомнят, че началото е поставено през 1949 г., когато към Мъжката гимназия в Добрич се създава търговско-стопански отдел за обучение на кадри, необходими за икономиката. Две години по-късно вече е създадена самостоятелна Търговска гимназия, която е променена и е преобразувана в Икономически техникум „Димитър Благоев”. Сега училището се нарича Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски”. Според статистиката, учебното заведение е сменяло 13 пъти сградата и сега,  през последните години, е в сградата на бившето училище „Васил Левски”.

За изминалите седем десетилетия, през класните стаи на училището са преминали около 10 000 ученици. В момента в гимназията се обучават около 500 момичета и момчета, 114 от тях са абитуриенти. Стотици от възпитаниците на ФСГ „Васил Левски” вече са икономисти и финансисти, ръководители на банки и на застрахователни дружества, преподаватели в Стопанската академия в Свищов и в  Икономическия университет във Варна, училищни преподаватели, успешни частни предприемачи, общественици на ръководни длъжности в управлението на град Добрич и областта. И две депутатки са възпитанички на ФСГ – Кръстина Тасева /Воля/ и Станислава Стоянова /ГЕРБ/, които са избрани от други райони на страната.

В продължение на много години ученици на гимназията са участвали в национални олимпиади по счетоводство и в състезания по застраховане и по финанси, като са се класирали на челни и призови места.

На юбилейния концерт на 7 май в ДТ „Й Йовков” ще се представят художествени състави и индивидуални изпълнители от училището, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа” с главен художествен ръководител Стоян Господинов,  група „Палитра” с ръководител Гергана Желева, бийтбокс изпълнителя Галин – възпитаник на гимназията. Сборна група за руски песни ще припомни за една училищна традиция, съществувала от 1962 до 1987 година.

Средствата от благотворителния бал на 10 май са предвидени за закупуване на компютри. От следващата година в училището се въвежда електронен дневник и във всяка класна стая ще е необходим компютър.

c