Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

От минути до часове бяха нужни на Facebook да оправи срива на Балканите

След като днес около 15:15 часа местно време, две от най-големите социални мрежи - Facebook и Instagram претърпяха поредния си срив, на компанията бяха нужни около 20-ина минути за да бъдат възстановени основните функционални скрийнове на базовите приложения.

Този път проблемът засегна предимно държавите на Балканския полуостров - България, Гърция, Македония и отчасти Албания. Крашове имаше и в европейската част на Турция, както и в Кипър. При опит за влизане в сайта, потребителите в България, Македония, Сърбия и Гърция виждаха надпис, информиращ че "нещо се е объркало".

В България най-много засегнати потребители е имаше в София и Варна. Срив на Facebook имаше и в страните от Кавказ - Грузия, Армения и Азербайджан.

Нов глобален срив на социалните мрежи Фейсбук и Инстаграм

Отстраняването на проблема при някои от административните инструменти изискваше по-дълго време. Към момента социалната мрежа вече функционира нормално. Остатъчни индикации за проблеми се наблюдават само по източното крайбрежие на САЩ и отчасти в Атина и Тбилиси.

До момента никой от компанията-гигант не е излязъл с официално становище относно причините за проблемите, но е твърде вероятно "виновни" да са анонсираните през изминалите дни предстоящи ъпдейти на социалната мрежа. По време на тазгодишния F8 форум, Марк Цукърбърг обяви, че предстои "олекотяване" дизайна на сайта.

Не е прецедент, че при ъпдейтване на Facebook, сайтът се сблъсква с проблеми и сривове. Експертите посочват, че изключително дългият и сложен код е в основата на проблемите, които възникват при регулярното обновяване на социалната мрежа.

c