Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Оперните гласове на Добрич се раздадоха за публиката, с най-доброто от световната оперета и мюзикъл

Оперната прима Галина Великова заедно със Смесен хор "Добруджански звуци" и неговите солисти, плюс приятели-музиканти - дирижирани от Елвира Пастърмаджиева, подариха една незабравима концертна вечер на добричлии.

С представянето на "Бисери из оперетната класика", диригента Елвира Пастърмаджиева даде амбициозна заявка за потенциал и намерение за създаването на по-мащабен проект - поставяне на добрички оперетен, а защо не и оперен спектакъл.

Артистичната продукция, на която публиката в "Концертна зала "Добрич" присъства, спокойно може да се нарече своеобразен културен пробив. Най-вече с онова, което успя да направи главната солистка - примата Галина Великова. Разбиращите - поне малко, спецификата на оперното пеене и естеството на човешкия глас - като инструмент, станаха свидетели на нещо, което в близките години не се беше случвало в Добрич. На родна сцена дебютира класическа оперна прима, родена и започнала развитието си от Добрич и все още НЕ-напуснала пределите на страната.

От аплодисментите на публиката и ласкавите отзиви след концерта, е повече от сигурно - преживяното удоволствие със сигурност ще се помни още дълго.

Галина Великова е точно онази липсваща брънка - оперната прима, която показа, че с таланта си е способна да изнесе тежестта на един мащабен спектакъл. Симбиозата, която съществува между диригент и хоров състав - в частност и със солист, неминуемо заслужава адмирации. Ако за публиката пеенето е нещо приятно и завладяващо - то нека е ясно, че в задкулисието на този резултат, стоят години на труд, любов и невероятна отдаденост.

Човешкият глас е най-уникалният и деликатен музикален инструмент - дар от Бог и обгрижван от любовта и таланта на притежателя си. Да овладееш този изключително капризен инструмент - гласът, е стремеж на всеки един изпълнител. От начинаещите до най-големите оперни имена от световната сцена - всеки един се стреми към усъвършенстване и съхраняване на този, понякога непредсказуем орган - човешките гласни струни.

Всички изпълнители, които публиката видя в онази нощ - класическите опрени гласове на Добрич, с изумителна лекота представиха фрагменти от музикалните шедьоври от световната оперета и мюзикъл.

Над всички обаче блестеше главната оперна прима - сопраното Галина Великова. Започнала развитието си от Добрич. завършила Музикалната консерватория в София, за да продължи като хорист в Държавна опера Варна, а от няколко години да се изявява и като солист.

В концертната нощ, Елвира Пастърмаджиева беше подбрала за "Бисери из оперетната класика" популярни арии от мюзикъли и оперети.

Арии от мюзикъли

  • Memory от мюзикъла "Котките" на А. Л. Уебър - Г. Великова
  • Дует на Раул и Кристина от "Фантома на операта" на А. Л. Уебър - Г. Великова (сопран) и Паско Ташев (баритон)
  • "Красавицата и Звяра" от Алан Менкен - Г. Великова (сопран) и Паско Ташев (баритон)
  • Мария от "Уестсайдска история" - Г. Великова (сопран) и Атанас Атанасов (тенор)
  • дует на Мария и Тони от "Уестсайдска история" - Г. Великова (сопран) и Атанас Атанасов (тенор)
  • Mаybe Тhis Tиме из "Кабаре" на Джон Кардър - Г. Великова
  • Over the rainbow от "Вълшебникът от Оз - Г. Великова

Арии от оперети:

  • ария на Джудита от "Джудита" на Фр. Лехар - Галина Великова
  • ария на Адела от "Прилепът" на Й. Щраус - Галина Великова
  • дует на Данило и Хана от "Веселата вдовица" от Фр. Лехар - Галина Великова (сопран) и Радослав Радев (баритон)
  • дует на Едвин и Силва из "Царицата на Чардаша" на Имре Калман - Галина Великова (сопран) и Радослав Радев (баритон)
  • дует на Бони и Щаси из "Царицата на Чардаша" на Имре Калман - Галина Великова (сопран) и Радослав Радев (баритон) ,
  • ария на Силва из "Царицата на Чардаша" на Имре Калман - Г. Великова (сопран)
  • дует на Бони и Гери из "Царицата на Чардаша" на Имре Калман - Радослав Радев (баритон) и Руслан Иванов (тенор)
  • ария на Графиня Марица от "Графиня Марица" на Имре Калман

В първата част от програмата, в която доминираше класическият джазов привкус, по чудесен начин се включиха още двама добрички музиканти - Атанас Атанасов (саксофон) и Атанас Капитанов (цигулка). Първият е познат сред музикалните среди като ръководител на Джаз формация "Добрич", докато вторият е по-пулярен като китарист, а за мнозина и като преподавател в Училището по изкуства в Добрич.

По традиция, за финал, Смесен хор "Добруджански звуци" изпълни "На Многая лета", заедно с публиката в залата. Това е и добре познатият начин - за поколения ценители, по който хористите на "Добруджански звуци" си казват довиждане с публиката - до следващата сценична среща.

c