Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Училището по изкуства в Добрич е домакин на Национална конференция по гражданско образование

СУ „Св. Климент Охридски“ е организатор и домакин на V Национална конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”, като от тази година е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците към МОН.

Кандидатстващите работи тази година са били 245 от 47 населени места. Допуснати за участие са 85 работи от 31 училища от 21 области на страната.

В състезателната част участват есета, приказки, презентации, проекти, рисунки, драматизации. Общият брой на участващите в заключителният етап в град Добрич е 142 ученици с 49 ръководители.

Откриването на Конференцията ще се състои на 3 май от 17.00 часа в Общински младежки център „Захари Стоянов”, а работните заседания започват на 4 май от 9.00 часа в СУ „Св. Климент Охридски”.

Целта на форума е да покаже как гражданското образование в училище формира гражданска позиция, добродетели, знания и умения за участие в социални дейности за благото на обществото, как преподавателите по различните предмети интегрират в учебните програми фундаментални идеи и дейности така, че младите хора да бъдат ефективни и отговорни граждани. Акцентира се върху основните фактори за гражданско образование, а именно семейството, училището и обществото.

Училището по изкуства се гордее да е домакин на този форум, който развива идеята за общност и гражданско поведение. А впечатляващо големият брой на участващите свидетелства, че младите хора действително имат нужда да изразят мнението си, да покажат творческите си възможности, познания, придобити практически умения и компетентности в областта на гражданското образование.

c