Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Израсналата в Дома в Крушари Милена вече има свой дом

След над 25 години, прекарани в Дома за деца в Крушари и защитеното жилище, Милена получи възможност да заживее в собствен дом. Навръх Великден младата жена напусна "къщичката" и заживява в нов дом, само неин.

Пътят бе толкова труден, но усилията на много хора, го направиха възможен и поносим, сподели пред Про Нюз Добрич Димитрина Желева - директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности“.

Тя благодари на директорите на Дома за деца с умствена изостаналост - Желка Великова и Юлия Върбанова, с чиято подкрепа започна всичко. "Благодаря на Иван Илиев и Маргарита Петкова, насърчили я и подкрепящи я до днес. Много специални за Милена са Мария Методиева и Дияна Далакманска, водили битки за снемане на нейното запрещение. Снежана Ванкова и фондация "Лумос" показаха на практика с Милена, както и с другите деца, идеята за нормалността в грижата за различните", посочи Желева.

По думите й, целият екип на Защитеното жилище подготви Милена за нейния самостоятелен живот, а младежите от къщичката бяха първите й гости.

Специални благодарности отправя към кмета Добри Стефанов, който освен служебен ангажимент, прие изключително присърце човешката кауза Милена да има свой дом.

В Добрич започва събиране на подписи за отмяна на запрещението

Благодарности отправя и към Виолета Георгиева и Стоянка Димитрова, първите дарили обзавеждане за дома на младата жена. "И накрая, много, много човешко "Благодаря!" на Кремена Петкова - работодател на Милена, неин ментор и приятел. На всички вас, споменати и пропуснати, благодаря и желая светлина по пътя ви. На добър час, Миме!", сподели Желева.

Милена Стоянова е израснала в дома за деца и младежи с умствена изостаналост в с. Крушари. Както всички деца от дома, които навършват 16 години, тя бе поставена под запрещение, защото има интелектуално затруднение и съдът е преценил, че не може да се грижи за делата си.

Късметът на Милена се усмихва и тя става едно от „децата на деинституционализацията". Но още по-важното е, че това й дава шанса да попадне в пилотния проект за подкрепено вземане на решение, управляван от фондация „Свети Николай Чудотворец" в град Добрич. Около Милена се изгражда мрежа за подкрепа, и в крайна сметка тя успява да убеди съда, че вече може да се справя с помощта на подкрепящата си мрежа. Резултатите не закъсняват и Милена става първия случай на свалено запрещение на хора с интелектуални затруднения в град Добрич. Така магистратите дадоха граждански права на 21-годишната Милена Стоянова. Тя продължи да живее с още няколко момичета от дома, в защитено жилище в Крушари.

Благодарение на всичко това, Милена пое по пътя от дома в Крушари и стигна чак до палата Уилсън в централата на ООН в Женева, за да стане посланик на промяната. Тя застана заедно с Върховния комисар по правата на човека и откри българската изложба „Решавам = Съществувам". Милена изпрати посланието към света – "Всичко е възможно!"

През декември 2016 година, заедно с Върховния комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал Хусейн, Милена откри в Женева българска изложба. Тя е с картини на Надежда Георгиева и текстове на Яна Тавание, които разказват как запрещението ограбва живота на хората, съобщава Информационния портал на неправителствените организации в България.

Това е една от щастливите истории на Програмата "Следваща стъпка", която помага на хора с интелектуални затруднения или психично здравни проблеми в България - поставени под запрещение или са във висок риск да бъдат поставени под запрещение, за да докаже, че е възможна нова формула, така че те да упражняват правата си съобразно своите собствени желания и предпочитания. Един от шестте пилотни проекта на програмата се реализира в Добрич от Фондация „Свети Николай Чудотворец". За да стигне посланието на пилотните проекти за подкрепено вземане на решение до повече хора – за успеха на новата формула, за това какво е да си равен, независимо от увреждането, което имаш; какво означава да имаш подкрепа вместо изобилие от право и липса на права – за всичко това бе разказано в една прекрасна изложба от 16 картини и вълнуващи истории, подготвени от талантливата художничка Надежда Георгиева - Над, с вдъхновяващите текстове на Яна Бюрер Тавание. Изложбата и нейното послание имат силно въздействие върху международната общност, която работи по темата. Тя бе представена по време на осмото Лятно училище за увреждането - в Университета в "Гауей", Ирландия, където бе открита от министъра по политиките за децата и младежта на Ирландия. Една седмица гостува на Конгреса в Перу, а през октомври бе част от семинар за студенти по право, юристи и артисти в Алмати, Казахстан - за да стигне до Женева, Швейцария. Специалният докладчик по правата на хората с увреждания към ООН Каталина Девандас Аугилар и нейният екип отправиха покана към екипа на Програма "Следваща стъпка" и помогнаха на българската група да бъдем звездите на събитието. Партньори от българска страна бяха Български център за нестопанско право, Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения, фондация „Глобална инициатива в психиатрията – София" и фондация „Светът на Мария".

В интервю за Topnovini.bg през февруари тази година Мария Методиева сподели, че е разработен законопроект, който предвижда коренно да се промени институтът на попечителството и то в никакъв случай да не бъде чрез поставяне на лицата под запрещение.

След шест години усилия обаче този законопроект е „заседнал" на първо четене в Народното събрание. Изгледите за неговото приемане на второ четене в рамките на 43-тото Народно събрание не са големи. Разбира се, всяко отлагане на категоричното решение на закона да въведе справедливост за всички, които могат да бъдат подкрепени с мерките за подкрепа, е тревожно. Всеки от тях може да попадне във водовъртежа на запрещението и никога да не излезе, както г-н Руси Станев, който нищо, че осъди за това България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, остава все още под запрещение. И много тъжно … особено когато си видял, че е възможно и друго решение, посочват от Информационния портал на неправителствените организации в България.

c