Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Заловиха сирийки и румънски каналждия при опит за незаконно преминаване на границата

По искане на Районната прокуратура в Генерал Тошево съдът е задържал под стража 2 сирийки и техния водач за незаконно преминаване на българската граница, съобщиха от пресцентъра на Държавното обвинение.

Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ е взел състав на Районен съд в Генерал Тошево - на две сирийки и румънски гражданин, по искане на Районната прокуратура. До определенията на съда, тримата чужди граждани са били задържани от прокуратурата за срок до 72 часа с цел довеждането им в съда.

На 26 април 2019 г. около 18, 10 ч. в землището на село Кардам между 150 и 151 гранична пирамида българските гранични власти осуетили преминаването през границата на сирийките Ягмор А. и Тара М., - 18-годишни, както и на техния водач – 21-годишния румънски гражданин Вишиноае Д. Тримата слезли от автомобил с немска регистрация и се отправили пеша към държавната граница на Република България. Така двете момичета осъществили  престъпление по член 279, ал. 1 от НК, останало във фазата на опита, а техният водач – деяние по член 280, ал. 2 от НК, което също останало недовършено.

Двете млади жени трябвало да бъдат отведени в Германия от румънския гражданин, където едната щяла да се омъжва за иракчанин. Мъжът работел в Германия заедно с румънски гражданин, когото помолил за съдействие да преведе през българо-румънската граница бъдещата му жена. Той обаче отказал. С незаконната задача се заел неговият 21-годишен брат, който е арестуван заедно с двете сирийки.

Определенията на Районния съд в град Генерал Тошево подлежат на обжалване пред Окръжния съд в град Добрич.

Снимката е илюстративна

c