Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

През май започва цялостен ремонт с европейски средства на 6 улици в Добрич

Над 6 500 000 лева ще инвестира Община Добрич в рехабилитацията на шест улици и обновяването на пет междублокови пространства по проект, който ще се финансира с европейски средства. Проектът е озаглавен „Реконструкция и благоустрояване на градската среда в Добрич” и се реализира по Оперативна програма „Региони в растеж”. Строителните площадки ще бъдат открити в началото на май, съобщи кметът Йордан Йорданов при представяне на проекта.

Той обхваща улиците „Кирил и Методий”, „Теменуга”, „Детелина”, „Максим Горки”, „Стоян Михайловски” и „Георги Кирков”. По проучване на общината, на тези улици не е извършвана рехабилитация от около 30 години, посочи Йордан Йорданов.

Един от основните обекти, по които ще се работи, е ул. „Теменуга” с дължина 1 328 метра, съобщи ръководителят на проекта инж. Николай Колев. Пътната част предвижда възстановяване на уличната настилка, подмяна на бордюрите и изграждане на нови тротоари. Ще бъде изградено и ново улично осветление. На ул. „Теменуга” ще бъдат благоустроени три междублокови пространства  в кварталите с номера 44, 53 и 54 по кадастралния план на общината, като в тях ще се извърши озеленяване и ще се изградят съоръжения за детска игра и спорт, поясни инж. Колев.

Благоустрояване ще се извърши и на ул. „Кирил и Методий” – в района на трите жилищни блока „Мир”-ове и пространството, заключено между Висшето училище по мениджмънт, хотел „България” и Младежкия център. Рехабилитацията на ул. „Детелина” ще е с дължина 412 м, на ул. „Г. Кирков” – 520 м, на ул. „Максим Горки” – 310 м и на ул. „Стоян Михайловски” – 370 метра.

"Рехабилитацията на тези 6 улици е голяма стъпка за нашия град, след като изградихме водопроводите", коментира кметът Йордан Йорданов. На три от улиците – „Г. Кирков”, „Кирил и Методий” и „Теменуга”, срокът за изпълнение е 100 календарни дни от откриване на строителните площадки. За останалите улици „Детелина”, „Стоян Михайловски” и „Максим Горки” срокът е 89 дни. "До 10-15 август - най-късно, цялостната рехабилитация на улиците ще е приключила", прогнозира кметът.

Проведени са обществени поръчки и са избрани изпълнителите, които ще извършват строително – монтажните работи. Това са: ДЗЗД „Строителство 2018“, „Маридел 2012“ ЕООД, „Климатроник“ ЕООД, „Инфра експерт“АД, „Хидрострой“, „Пътно строителство“ АД, съобщиха от екипа на проекта.  

c