Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Общо събрание проведе Добруджанският съюз на зърнопроизводителите

Нови продукти и технологии бяха представени на Общото събрание на Добруджанския съюз на зърнопроизводители, което се проведе в Добрич.

Голяма част от житните посеви в региона не бяха добре гарнирани и развитието им не започна добре. След падналите валежи, пшеницата се променя всеки ден и ситуацията е доста благоприятна. За всички земеделски производители, които не са направили навреме мероприятия, е време сега да ги направят. Още повече, че в момента се наблюдава вторично заплевеляване.

Предложението на „Байер България” е Секатор - хербицид с напълно системно действие, който представлява нова и модерна формулация - ОДези, съдържаща две активни вещества и антидот. Тази година мнозина го прилагат в комбинация с прилепител за още по-добра ефективност.

Байер предлага и решение за голяма част от заболяванията по пшеницата. Това са фунгициди, които имат предпазно действие, но и лечебен ефект.

Екипът на Байер предложи нови решения и за царевичните посеви.

НИК представи иновации и Квернеланд. Пред участниците в Общото събрание на Добруджанския съюз на зърнопроизводители се представи и фирма „БиоАктив”, които се грижат за здравето на почвата. Те направиха прецентация на Meteobot - специализирано приложение за прецизно земеделие. Чрез него се получават данни в реално време за метеорологичните условия и състоянието на почвата във вашите полета - директно от метеостанцията.

Доц. Звездомир Желев от Аграрния университет в Пловдив запозна присъстващите с математически модел за прогноза и сигнализация при болести по пшеница.  На база на почвения анализ се дават предписания за правилно торене, което помага да се реагира правилно въз основа на почвения анализ на полето.

Пламен Абровски от Институт по агростратегии и иновации представи новостите в Общата селскостопанска политика 2020, както и Дигиталния хъб, в който участник е Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Гости на събитието бяха председателите на асоциациите в Павликени - Румен Тодоранов, и в Попово - Георги Георгиев

.

c