Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

С подкови майстор от "Старият Добрич" изобрази България на щраусово яйце

Може ли в свещник от ковано желязо да бъде поставено боядисано великденско яйце? Отговорът на този въпрос може да бъде открит в работилницата на майстора-ковач Ташко Ташев  в Етнографския комплекс „Старият Добрич”.

Там може да се видят и други любопитни изделия – украсено с мънички подкови пъдпъдъче яйце или пък очертаната с подкови карта на България върху яйце от щраус.

За ПроНюз Добрич Ташко Ташев сподели, че покрай занаята си започнал да прави малки подкови за подаръци като символ на щастието и късмета. А идеята да украси с боядисано яйце с подкови му хрумнала, когато дъщеря му навършила 18 години. Решил да й направи специален подарък и украсил боядисано в червено яйце с 18 подкови. После се заредили и другите идеи. Направил свещник от ковано желязо, приготвил обкова по специален начин и в него поставил яйцето.

     „Щраусовото яйце е с по-твърда черупка, по-голямо е и по-лесно се работи с него” – призна майсторът-ковач. Повече затруднения му създала работата с яйцата от пъдпъдък и кокошите яйца. Те трябвало първо да бъдат твърдо сварени. Така се появила цяла колекция от малки и по-големи яйца, украсени с мънички подкови, или вградени в свещници. Един комплект от различни по големина инкрустирани яйца подарил на музея в Добрич.

Започнал ковашкия занаят преди около 50 години, учил се е от старите майстори. В Етнографския комплекс „Старият Добрич” е от 30 години. Първото му изделие от ковано желязо е от 1970 година, когато изработил свещник във формата на водна лилия. През последните години хората го търсят за различни услуги и поръчки, но най-често си поръчват обков за камини, за огледала и за оградни порти. Засега не знае дали ще  предаде занаята си на  по-млад майстор, но се надява, че може и да се появи някой мераклия. За Великден си пожелава здраве, здраве и щастие пожелава и на всички добруджанци.

c