Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Представители на ансамбъл „Добруджа” учиха японци на нашенски фолклорни танци

В продължение на един месец трима представители на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” в Добрич учиха японци да играят добруджански фолклорни танци. По покана на японското Дружество за приятелство с България и лично на неговия зам.-председател Широ Ишизака,  в Страната на изгряващото слънце от 24 март до 19 април бяха Стоян Господинов – главен художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”, и двама солисти танцьори – Иван Иванов и Таня Дянкова. В поредица от семинари и уроци в различни градове в Япония тримата са учили любителите на българския фолклор на добруджански автентични и разработени танци. Участвали и в концерт в българското посолство в Токио.

Опас, данец, добруджанска ръченица, ляса, ръка, честа – това са част от автентичните и разработени народни танци, които японците разучавали. „Семинарите преминаваха така – ние им показваме в началото цялото хоро. После на отделни части. На една среща идваха по около 50-60 души. За наша радост, още след първия семинар броят на участниците се увеличи, защото отзивите бяха много добри” – сподели за Про Нюз Добрич след завръщането си от Япония Стоян Господинов.

По думите му, японците били особено впечатлени от нашенските провиквания по време на танца. „Бяха впечатлени, защото нашите танци са много жизнерадостни и излъчват енергия, която преминава с много силни провиквания” – поясни Стоян Господинов. В началото почитателите на родните фолклорни ритми от Страната на изгряващото слънце били стъписани, но постепенно, след няколкократното изиграване на стъпките също започвали да се провикват, запленени от магията на добруджанските танци. Тримата им учители успявали да им предадат по време на  семинарите  особената  енергия и жар, характерни за българския фолклор.  Такива срещи и уроци са били организирани в Токио, Сендай, Шонандай и други градове.

"Това е второто ми пътуване в Япония и аз отново най-много се впечатлих от обществения и социалния мир в тази страна. Там улиците са изключително натоварени, с много забързани хора, но всички те излъчват невероятна култура, толерантност към съседа, към близкия до тях човек. Никой не пречи на никого. За един месец не чух нито една кола да изсвири с клаксон по нечий адрес, или да отнеме предимство на някого. Всеки отстъпва на другия и така се създава ред, дисциплина, спокойствие” – разказва Стоян Господинов. Той добави, че японците са изключително гостоприемни и много усмихнати хора. „С огромно желание се снимаха с нас и след всеки семинар разговаряхме за България, те проявяваха голям интерес към нас и все питаха с какво могат да помогнат, за да заживеем по-добре” – добавя главният художествен ръководител на ансамбъл „Добруджа”, който преди години също е бил танцьор-солист.

Стоян Господинов сподели, че от 35 години има лично познанство със заместник-председателя на японското Дружество за приятелство с България - Широ Ишизака. Той говори български, свири на гъдулка. Приятел е на България, а домът му е пълен с българщина, има народни инструменти – кавал, гайда, гъдулка, тъпан, двоянка, както и над 50 оригинални български народни носии, съобщи Стоян Господинов. Преди години Широ Ишизака е живял в България, бил е 8 години  главен готвач в някогашния „Японски” хотел "Ню Отани" в София. Оженил се за българка, но преди няколко години съпругата му починала от тежко заболяване.

"Всяка година представители на дружеството пътуват до България. Ще дойдат и тази година през юни, когато ще посетят София и Пловдив. А Широ Ишизака ще гостува в Добрич", съобщи Стоян Господинов.

c