Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Поетесата Елка Няголова: Докато има кой да пише Отечество с главна буква, България ще я има!

С поредица от срещи, концерти и изложби учениците от СУ „Д. Талев” в Добрич отбелязаха патронния празник на своето училище. Децата от петите класове посрещнаха скъпи гости – поетесите Елка Няголова и Петранка Божкова. Под ръководството на своята преподавателка по български език и литература Радка Обрешкова учениците представиха мултимедийна презентация за творчеството на двете дами и четоха техни стихове. На свой ред Елка Няголова и Петранка Божкова отговаряха на въпроси на децата. „Всяка година денят Велики четвъртък е ден на голямото изкачване на човешкия дух. В ден като този съм изпълнена с мисли за съдбата на България и в душата ми се преплитат радост, болка и съмнения. Защото от съмнението тръгва пътят към вярата” – с тези думи се обърна към учениците Елка Няголова и добави: „Мисля си и за онези, които на Великден няма да имат козунак и великденски яйца на трапезата си. Мисля си и за младите хора, които тръгват с големи куфари по света. И вие ще извървите своя път, но не забравяйте да се връщате тук, у дома. Докато зная, че има хора, които пишат  думата Отечество с главна буква, нашата България ще я има” – каза във вълнуващото си слово поетесата и предаде своята заръка към децата: където и да отидат, никога да не забравят своя език.

    За трудните житейски въпроси пред почитателите на поезията говори Петранка Божкова. Тя постави акцент върху силата на духовните традиции на българина и пожела на децата да запазят любовта си към своите корени, които ще им помогнат да се съхранят като личности. „Запомнете аромата на празника, който очакваме! Този аромат ще ви връща винаги у дома!” – посочи поетесата.

    Освен поетичната среща, която завърши с училищната песен „Незабравки", денят в училище „Д. Талев” бе изпълнен и с други прояви – „Весел карнавал” с участието на първолачетата, „Забавно междучасие” за петокласници и големия празничен концерт на откритата сцена в двора.

c