Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Любовта към храната прави щастливи клиентите на Walnuts Life&Food в Добрич

"Няма любов, по-искрена  от любовта към храната" – тази мисъл на Дж. Б. Шоу представя философията на екипа на ресторант Walnuts Life&Food в Добрич. Със своята заразяваща любов към вкусната и красива храна той се превърна в любимо място за много добричлии и гости на града.

Вече една година екипът на шеф Димитър Димитров и съпругата му Вяра Торозова – майстор сладкар, правят клиентите си щастливи, като им поднасят нотка на домашно приготвени ястия, с поглед към новото и неочаквано презентиране. Защото вярват, че прекрасната вечеря се състои от уют, добри приятели, удоволствие по небцето и опияняващо вино в чашите. Една година след отварянето на ресторанта те продължават да вярват в това. Но, са спечелили за любовта към храната и многобройните свои клиенти.  

„В ресторант Walnuts Life&Food приятно изненадва отношението на екипа  към храната, напитките и живота. Главният готвач и собственик Димитър Димитров има дългогодишен професионален опит, но както почти всеки готвач, си мечтае за собствено заведение, спокойствие и време за творчество.  Walnuts Life&Food е сбъдната негова мечта. Всички продукти са от местни ферми и доставчици от региона. И, задължително са пресни. Рибата е подбрана, като акцент е черноморската. Менюто е сезонно, а рецептите – авторски”, подчертава престижното списание за вино и гурме култура.

„Когато тръгвахме да правим ресторанта, водещи бяха ентусиазмът, дебелоглавието, инерцията. Сега си давам сметка колко рисково е било като начинание, като начин на мислене”, сподели пред Про Нюз Добрич година след откриването на ресторанта шеф Димитров.

Торта от боб – ресторант в Добрич дава нов живот на старата родопска рецепта

 „Да имам собствен ресторант, в никакъв случай не бе моя мечта. Напротив, аз съм бягал от такъв ангажимент”, припомня си днес шеф Димитров.

Случило се така, че повече от десет години той и съпругата му не били оставали за повече от месец в апартамента си в Добрич. Затова, преди година решили да се задържат. Така дошло решението да направят ресторанта.

„Дълги години не живеехме в Добрич – прибирахме се един път в седмицата. И тогава не можехме да намерим тук това, което търсехме”, спомня си Вяра Торозова.

 „Не съм мислил изобщо за концепция. Дори повече ме притесняваше въпросът с интериора”, връща лентата назад шеф Димитров. Спомня си, че, когато наели ресторанта, оборудването било под всякаква критика. Благодарение на приятели и познати, успял да осигури новото само за 15-20 минути. Тогава дошъл ред на интериора. „Идвал съм в 3 часа сутринта, за да мисля как да изглежда ресторантът”, припомня си кулинарният спец.  Имало различни варианти. В крайна сметка, решили да претворят духа на своя дом. „Нашият апартамент е история – донесъл съм чинии от Куба, от Кипър, от други места. Всички те са по стените. Носят историята на самата къща, а всички приятели, които ни идват на гости, казват колко им харесва у дома. Затова решихме да пренесем този дух и в ресторанта. Той е уголемен вариант на нашата трапезария”, разказва шеф Димитров.

Щастлив е, че година по-късно концепцията на ресторанта не е променена. Продължават да държат на домашния уют и модерната презентация на ястията.  И да направи ресторанта място, където да се чувстваш добре с приятели.

„Идеята ни беше човек да се чувства добре с добра храна и добро вино на добро място в добра компания. Да чувства уют. Така, както посрещаме гостите у дома си”, сподели шеф Димитров.

Walnuts Life&Food – Добрич с номинация в престижния конкурс Ресторант на годината

Новост, която Walnuts Life&Food предлага за клиентите в Добрич, са  тематичните вечери. „Идеята ни бе да представяме различни кухни, да покажем това, което липсва в Добрич”, споделя шеф Димитров. Първите една-две тематични вечери, които организирали, показали, че има огромен интерес. Затова организират френска, италианска, мексиканска, турска, индийска, сръбска, бургери, руска вечер.

От април започна и ежеседмично кулинарно пътешествие с обедните предложения на ресторанта, които дават възможност на клиентите да направят своите кулинарни пътешествия до Белград, Атина, Рим, Мадрид, Будапеща, Париж, Лондон, Лисабон, дори Ню Йорк, Мексико Сити, Танжер, Банкок.

Клиентите на Walnuts Life&Food често са хора, които са пътували, познават различни кухни и търсят качеството. Наблягат на него и не правят компромис.

Шеф Димитров споделя, че самият той държи на класиката в готвенето. Но, иска ресторантът да предлага по-модерна визия – със съвременна презентацията и фюжън елементи.

„В началото комбинацията на различни подправки и елементи, интерпретирани към нашата кухня, беше нещо ново. Но, сега всеки си дава сметка, че джинджифилът, риганът, ананасът, бананът, индийското орехче – това не са неща, които виреят по нашите земи, но ги има по нашите магазини, съответно и на нашата трапеза. Затова, идеята е да правим по-интересни комбинации”, споделя шеф Димитров. Той иска да кани свои колеги, които да презентират своето виждане пред клиентите от Добрич.

Позволява си сериозни кулинарни „избухвания” в обедното меню, което е според сезона. Дали ще изненада с фурми със синьо сирене или със салата, зависи от настроението и от сезонност на продуктите. Позволява си да провокира и с вечерното меню с тартар от сьомга, хумус в комбинация с октопод .

Вяря Торозова пък ескпериментира в нови десерти. Признава, че я вдъхновяват плодовете - ягоди, малини, череши. А, през зимата е подвластна на шоколада.

„При нас трудното е да накараме клиента да пробва. Когато правя ястията много внимавам да не напиша нещо, което веднага да откаже клиента”, споделя шеф Димитров.

Има клиенти, които се доверяват изцяло на шеф Димитров за избора на меню. В началото дори сервитьорите били учудени на доверието, което той има. Постепенно започнаха да се появяват хора. За Трифон Зарезан клиенти си поръчали шефът да сготви нещо в духа на Трифон Зарезан. Това страшно много ни радва – това е взаимен процес.

„Ние работим заради публиката. За нас е прекрасно, когато храната ни се оцени. Затова и Вяра всяка вечер изпраща всеки гост и го пита дали е доволен. Той е коректив”, споделя шеф Димитров.

Вяра  Торозова допълва, че е щастлива за това, че 90 % от гостите си тръгват с думите „Благодаря, направихте вечерта ни хубава!”, „Благодаря, страхотни сте!”, „Благодаря, перфектни, както винаги!”.

„Когато чуеш такива думи от клиент, знаеш, че си в правилната посока. Затова трябва да има обратна връзка. Когато се приберем у дома, не коментираме колко е оборотът на ресторанта, а дали клиентите бяха щастливи. За годините сме си дали сметка, че, ако клиентите са щастливи, оборотът също идва. Просто, трябва време”, споделя Вяра. За нея е важно, клиентът да си тръгва от ресторанта усмихнат.

Целта ни е клиентът ни да е обслужен, нахранен, да е щастлив, за да се върне обратно, категорични са собствениците на Walnuts Life&Food.

c