Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Непоказвани средновековни съкровища гостуват в "Двореца" в Балчик

В Държавен културен институт "Културен център „Двореца” – Балчик гостува изложбата „Непоказвани средновековни съкровища от фонда на НИМ XIV-XVII век". Тя беше открита от Жени Михайлова, директор на КЦ „Двореца” и проф. д-р Иван Христов, заместник-директор на Националния исторически музей. Той поднесе поздравителен адрес от името на директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова.

Културен център „Двореца” е домакин на част от накитно съкровище, случайно открито в района на гр. Никопол, включващо единадесет предмета, всичките елементи от женска украса, изработени от благородни метали.  Изложбата поставя началото на бъдещо сътрудничество между двете културни институции под покровителството на Министерство на културата. Жителите и гостите на гр. Балчик ще могат да разгледат изложбата до началото на месец август.

В галерия “Тунела” на Държавен културен център „Двореца” – Балчик гостува изложбата „Непоказвани средновековни съкровища от фонда на НИМ XIV-XVII век".

Културен център „Двореца” е домакин на част от накитно съкровище, случайно открито в района на град Никопол. То включва единадесет предмета, всичките елементи от женска украса, изработени от благородни метали. 

Изложбата представя най-значимите археологически предмети от основния фонд на музея, които до момента не са включени в постоянната му експозиция. Те са събирани в продължение на десетилетия по различни начини - чрез археологически разкопки и теренни обхождания, чрез дарения, откупи или са предоставяни от държавни институции.

Сред експонатите от XV – XVII в. могат да бъдат видени златна апликация от диадема, сребърни гривни “кубелии” (“рогатки”), сребърна чаша – кратунка, златна игла за коса с позлата, както и половинка от сребърен енколпион – панагия, изработен от слонова кост.

Представените експонати са от Второто никополско съкровище. Тяхната историческа стойност е висока, тъй като те са свързани със средновековното ювелирно изкуство. Това са накити за дами от висшето общество, основно украса за глава.

Гостуващата експозиция на Националния исторически музей е едно от най – ярките събития в културния календар на Двореца в Балчик за тази година. Изложбата може да бъде разгледана до 10 август.

Изложбата поставя началото на бъдещо сътрудничество между двете културни институции под покровителството на Министерство на културата. Жителите и гостите на Балчик ще могат да разгледат изложбата до началото на месец август.

c