Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Разкриха крупна кражба на електроенергия от фермер в Добричко

Кражба на електроенергия за десетки хиляди лева разкри ЕРП Север в добричкото село Котленци.

Екип на ЕРП Север е разкрил мащабната кражба на електроенергия, в животновъдна ферма на добричкото село Котленци. Според изчисленията на енергийното дружество, гратисната електроенергия, която клиентът им е използвал, е в размер на над 160 000 KWh. Разследването е показало, че електромера на стопанската ферма е манипулиран софтуерно, при което енергията се е трупала в базовия регистър на устройството. Данните са били потвърдени и от Българския институт по метрология.

Отчетени са загуби за електроразпределителното дружество за над 38 000 лева, съобщиха оттам. Според специалистите, консумираната от фермера електроенергия се равнява на месечното потребление на над 640 домакинства. В информацията от компанията не се уточнява за какъв период е натрупана неотчетената електроенергия.

От дружеството регистрират осезаемо увеличение на незаконното ползване на електрическа енергия - през последните няколко години. Според ЕРП Север, една от основните причини за нарушенията е недостатъчната строгост на мерките, регламентирани в нормативната уредба, които нямат очаквания дисциплиниращ и възпиращ ефект. Най-често служителите на дружеството констатират софтуерна и хардуерна манипулация на електромерите, като чувствително е нараснал делът на високотехнологичните кражби.

От ЕРП Север уверяват, че регулярно се извършват проверки за техническото състояние на средствата за търговско измерване и свързването им към електроразпределителната мрежа. Дружеството продължава да инвестира в съвременна техника и в обучение на служителите си, с цел ефективно разкриване на кражбите и ограничаване на неправомерното потребление на електроенергия. По този начин, от компанията се стремят да бъде осигурена качествена услуга за лоялните им клиенти.

c