Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Зоопаркът в Добрич с нов лиценз, обновяват огражденията на животните

Центърът за защита на природата и животните в Добрич получи нов лиценз със срок на действие пет години. Лицензът е издаден от министерството на околната среда и водите след проверка на междуведомствена комисия, съобщи директорът на зоопарка Християн Христов. Комисията, съставена от експерти на екоминистерството, БАН, Областната дирекция по безопасност на храните и други институции, е извършила преглед на документацията и на условията, при които се отглеждат животните.

       С настъпването на пролетта в зоопарка са активизирани дейностите по обновяване на местообитанията на животните. Екипът на зоопарка е в очакване да бъде финализиран българо-швейцарски проект на стойност 30 000 швейцарски франка. Средствата са предназначени за подмяна на оградата на конете на Пржевалски и на бизоните, поясни Християн Христов. Предстои да бъде разширено ограждението за магаретата, което ще стане три пъти по-голямо, отколкото е сега. Ще бъде отворен нов вход за по-лесно обслужване на ограждението. Ще бъдат създадени условия и за естествено изтриване на копитата на магаретата, на понитата,  на конете на Пржевалски и на елените лопатари. Създава се ново ограждение и за дарените преди няколко месеца унгарски витороги  овце.

       С финансовата подкрепа на община Добрич и на българо-швейцарското сдружение „ПроЗоо Добрич – Шафхаузен” е извършена цялостна подмяна на покрива на административната сграда на Центъра за защита на природата и животните. В тази сграда се провеждат и заниманията на зеленото училище,  което през лятото ще се посещава от  30 деца.

c