Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Злато от "Географиада" за капитана на "Хегемон"-Добрич

Снежана Стоянова от XI-и "а" клас на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - водачка на състав "Хегемон", включващ едни от най-добрите добрички географици, е републикански шампион в петото издание на Националния географски фестивал в Стара Загора.

Географският фестивал се проведе в периода 19-21.04.2019 г., като тази година домакин на най-голямото географско събитие е град Стара Загора. За четвърта поредна година, във форума участва и представителният тим „Хегемон“ на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ от град Добрич, съобщиха от ръководството на учебното заведение.

Участниците в състава на "Хегемон" 2019 са: Снежана Стоянова - ХIа клас (капитан на отбора), Йоана Йорданова - IXa клас, Симона Богашева - VIIб клас и Никола Балчев - VIIб клас, с ръководители Станислав Полименов и Красимира Демирева.

"Единствените добрички представители отново влязоха в челната десетка на отборната надпревара „Географиада“, състезавайки се с още 41 тима от цялата страна. Състезанието се проведе в два кръга: квалификационен (писмен предварителен, състоящ се от 60 въпроса, които всеки четиричленен екип заедно обсъжда и решава в рамките на 70 минути) и мултимедиен тест, състоящ се от 20 въпроса, за който се класират само първите 10 отбора от предходния кръг. В първия етап „Хегемон“ от Добрич се класира на четвърто място (с 242 от 300 възможни точки) при оспорвана конкуренция и разлика между отборите от една до няколко точки. Същото класиране запази и в заключителния етап на надпреварата. Така отборът на Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ от Добрич затвърди мястото си сред най-добрите в България" - разказаха ръководителите на "Хегемон".

"В индивидуалното състезание „Разходка с изненади“, част от Националния географски фестивал, единайсетокласничката Снежана Стоянова от Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“ в град Добрич завоюва първо място сред всички свои връстници, участвали в състезанието. Учениците бяха разведени из центъра на Стара Загора, като по време на обиколката изслушваха и запаметяваха максимално географска и историческа информация за града и региона. След това те решаваха тест в рамките на 30 минути, в който отговаряха на въпроси върху текста и фактите, които са запомнили. С няколко точки по-малко от максималните възможни Снежана се оказа най-находчива и паметлива сред всички единадесетокласници от България, с което заслужено завоюва златен медал в своята възрастова група", споделиха от ръководството на СУ "Св. св. Кирил и Методий" в Добрич.

c