Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Традицията за боядисването на яйца е на повече от 4000 години

Практиката да се боядисват великденски яйца всъщност не е свързана пряко с християнството, защото информацията за първите боядисвани яйца датира преди повече от 4000 години, сподели за ПроНюз Добрич Лена Кирилова – главен уредник в отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей в Добрич.

Лена Кирилова

Тя добави, че  в древните езически общества яйцето се е приемало като символ на живота, на вечния кръговрат, на цикличността в природата и символ най-вече на възродената природа през пролетта. „И не случайно в древната митология на много народи присъства идеята за сътворението на цялата вселена и на всички небесни тела от едно голямо космическо яйце. И именно това е символиката на яйцето, което по-късно, макар и да не е канонизирано като атрибут в християнството, се приема вече като символ на здраве, на късмет” – посочи Лена Кирилова. Специалистите припомнят, че червеното яйце се приема като символ на Христовата кръв, символ на страданието и на страстите Христови. А първото яйце се боядисва в червено, защото това е свързано отново с езическите представи за силата на червения цвят, за неговата продуцираща и най-вече предпазна функция. „И затова в древността, а и по-късно в християнството, с това червено яйце се изпълняват различни практики. Освен познатата на всички практика – бабите да отбелязват  червен кръстен знак  върху челата на децата, червено яйце се слага и в чеиза на момата, за да намери най-добрия си избраник.

Червено яйце са полагали в темела - в основата на къщата, за да бъде здрава постройката. Задължително се начупват черупки на червени яйца върху стопанските постройки, за да има богат приплод и да бъдат здрави и животните. И на нивите също се оставят червени яйца – заравят се дълбоко или пък се смесват със семето, което ще бъде за пролетната сеитба. Така че червеното яйце наистина има богата и древна символика” – коментира Лена Кирилова.

Останалите великденски  яйца се боядисват в зависимост от това какво вижда човек сред природата в този пролетен ден. Това са зелените яйца, които са свързани със зеленината, сините – със синевата на утрото, жълтото – със слънцето.  Самите техники, които се използват за боядисване, са различни за различните етнографски области на България, посочват  етнографите.

c