Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Личен рекорд и топ 20 в света за В. Андреев на турнира "Коста Василев" в Шабла

Атлетите в тласкането на гюле поставиха най-силните постижения в третия турнир „Коста Василев“, който се проведе на 20 април в град Шабла.

Европейският и олимпийски вицешампион в дисциплината хвърляне на чук - Валентин Андреев от СКЛА "Черно море 2005" (Балчик), спечели по категоричен начин дисциплината гюле за юноши под 20 години. С постижението от 18.13 (с 5 кг гюле), Андреев подобри личния си рекорд, преминавайки границата от 18 метра. Психологическата граница от 18 м, балчишкият състезател преодоля още в своя трети опит с 18.04, а в последното си тласкане подобри и този резултат с още 9 сантиметра, като по този начин зае второ място в европейската ранглиста за сезона и влезе в световните топ 20.

С 6-килограмовия уред, беларуският атлет Алекс Тамашевич премина границата от 20 метра - при юношите под 20 години. По време на турнира, беларуските състезатели направиха контролно състезание, включвайки се в надпреварата.

Постижението от 20.12, на Алекс Тамашевич, е най-добър резултат в света за сезона - във възрастовата група под 20 години.

Анастасия Салайова победи на гюле - с 3-килограмовия уред, при девойките под 18 години.

Над 200 състезатели взеха участие в турнира "Коста Василев", а по-рано сутринта се проведе и първото състезание от веригата за млади таланти „А1 атлетика за младежи“.

Източник: atletikabg.com

c