Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Гърмежи с черешово топче огласиха Добрич във възстановка на Априлското въстание (+снимки)

Възрожденски песни и гърмежи с черешово топче огласиха етнографския комплекс "Старият Добрич" в историческа възстановка на Априлското въстание.

Военно-историческият спектакъл "Българският Великден 1876 г." върна публиката към героични моменти от Априлското въстание. Те съпреживяха обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковата чета, отбраната на революционната столица и други славни страници от дните на народен подем.

Камбанен звън и призивът "На оръжие, братя!" възвестиха началото на Априлското въстание във военно-историческа възстановка в Добрич.

На калдъръмените улици в музея на открито "оживя" пристигането на Кървавото писмо в Панагюрище и обявяване на въстанието, освещаването на знамето с лъв и надпис "Свобода или смърт".

"Сега, когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците! Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище", прозвучаха редове от Кървавото писмо на Тодор Каблешков.

Проехтяха изстрели от автентични пушки от епохата. Реконструкторите бяха с облекла, униформи и снаряжение, изработени в пълно съответствие с  оригиналите, за да ни пренесат почти век и половина назад във времето, към дните на всеобщ народен подем.

Прозвуча изстрел на изработеното от възстановчиците от „46-ти пехотен Добрички полк”  пълно копие на черешовия топ.

Бяха представени ключови епизоди от Априлската епопея – обявяването на въстанието в Панагюрище, освещаването на знамето и потеглянето на Хвърковатата чета, отбраната на революционната столица, клането в Батак и защитата на Перущица.

Във възстановката участваха над 100 реконструктора от Добрич,  Велики Преслав, Варна, Шумен, Силистра, има от Плевен, Троян, Русе. Включиха се десетки доброволци от читалища, певчески състави, момчета и момичета от Добрич. Включиха се също германка и танзаниец.

Военно-историческият спектакъл "Българският Великден 1876 г.", посветена на 143-ата годишнина от Априлското въстание, бе осъществена, благодарение на  подкрепата от родолюбивото добруджанско семейство Диана и Владимир Боневи от с. Белгун и община Добрич.

„Представихме една много стара и много добра идея - че когато градовете-въстаници не могат да бъдат посетени от хората, те ще дойдат при самите хора”, сподели пред ПроНюз Добрич Цветелин Радулов от Русе, най-дългогодишният член на НД Традиция. Той представлява и националния проект „Приказка за България” за военно-патриотично възпитание на младежите.

На имения си ден той бе в Добрич, за да се включи във възстановката. „Проследихме Априлското въстание, апогея на българското-национално освободително движение – от Панагюрище, минахме през кървавото клане в Батак, изключителната защита на Перущица и се опитахме да стигнем до сърцата на всеки един от тях. Акцентът беше в тези десетки деца, които доброволно дойдоха, участваха, опитаха да пресъздадат с най-голям реализъм и Перущица и Батак. Не се уплашиха от нищо. В техните очи видях себе си преди много, много години. Видях, че това, което правим има смисъл. Че след нас тази история ще бъде опазена, съхранена, правилно предадена и ще я има България”, сподели Цветелин Радулов.

Според него, „думите в нашето време са малко. Днес трябва всичко да бъде визуализирано и да няма смисъл. Нека всеки да види и сам да си направи извода и да прецени кое как е било. Ние не искаме да обясняваме и да даваме нашето мнение. Нека всеки сам прецени, сам разбере какво някога е било и в какво прекрасно време живеем днес, нищо, че постоянно ни повтарят, че сме в най-прецаканата държава”.

Изживяването е основно когато си длъжен да пресъздадеш максимално точно историческо събитие.


c