Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

СДС: Кметът на Добрич смени позицията си на 180 градуса за по-малко от 24 часа

От СДС излязоха с официална позиция във връзка с направените изявления, с които кметът на Добрич Йордан Йорданов отрече оповестената в сряда информация, че е станал член на СДС.

Пред медии вчера Йорданов обясни, че това не отговаря на истината и продължава да е член и областен координатор на Движение България на гражданите.

"Дарик" съобщи: Кметът на Добрич Йордан Йорданов отрече новината, че е станал член на СДС. В коментар за Дарик той заяви: "Член съм на "Движение България на гражданите" /ДБГ/ и на Реформаторския блок. Радвам се, че от СДС ме подкрепят и сме обединени в Реформаторския блок. Радвам се, че ме чувстват като член на СДС".

"Избран съм за кмет, издигнат от Реформаторския блок, в който партиите от ЕНП бяха доминиращи. Аз не съм си променил позицията, както и СДС, които също ме припознават. Подкрепям СДС и те ме подкрепят. За мен последователното отстояване на идеите е принцип, зад който заставам, и аз затова искам да съм част от синия отбор. Така мога да продължа да работя, без да правя компромис с политическите си възгледи за Европа и Добрич в Европа. Всичко друго е въпрос на формалности", заяви Йорданов пред "24 часа".

ПОЗИЦИЯ НА СДС

С изненада прочетохме, че кметът на Добрич се отрича от заявеното в сряда, 17 април желание, да стане член на СДС. Още повече, че инициативата за разговори в посока присъединяване на Йордан Йорданов към СДС, които се водят от няколко месеца, беше негова.

Йордан Йорданов присъства в морската столица  на среща на актива  на СДС от областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище с кандидатите на партията за евродепутати.

На пресконференцията, в която  г-н Йордан Йорданов също участваше, в присъствието на регионални и кореспонденти на централни медии, председателят на СДС обяви желанието на кмета на Добрич да стане член на партията, което последният  не опроверга в своето изявление пред медиите на същата пресконференция, непосредствено след изказването на председателя на СДС.

Кметът на Добрич – най-новият член на СДС

Смяната на позицията на г-н Йорданов след по-малко от 24 часа, ни разколебава сериозно в нашето убеждение, че той е последователен и принципен политик.  СДС вече два пъти  декларира подкрепа за него на предстоящите местни избори. Мотивите ни за тази подкрепа бяха, че той е избран от Реформаторския блок, в който ядрото бяха партии - членове на ЕНП и това политическо семейство трябва да има своите представители и в местната власт -  още повече, че бившите ни партньори  от РБ  - ДСБ и ДБГ, не се отзоваха на призива на Жозеф  Дол за единство и се отдалечиха от формата ЕНП. В тази ситуация,  ние приехме като напълно естествено желанието на Йордан Йорданов да се присъедини към най-старата партия-член на ЕНП, която остана последователна  и вярна на политическите си принципи.

СДС няма нужда от подкрепата на кмета на Добрич, но кметът на Добрич има нужда от подкрепата на СДС.  Очевидно е обаче, че той още не е готов за нея.

Не разбираме отказа от довчерашното му  желание да стане член на СДС, но уважаваме решението му да остане в ДБГ. Пожелаваме  му успех на местните избори през есента, с подкрепата на неговата партия.

c