Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

46 000 лева са събрани за градежа на новия храм в Добрич

Дарените до момента средства за градежа на новия православен храм „Свети Лука Кримски” в квартал „Добротица” в Добрич, са 46 017,08 лв., съобщиха от църковното настоятелство.

В офиса на Даниела Йорданова, един от настоятелите към храма, в присъствието на отец Петър и на упълномощен представител на нотариус Юлиян Димитров, са изброени всички събрани средства до този момент.

„За нас е изключително важно да бъдем прозрачни и дарителите да знаят, че всяка една тяхна стотинка се отчита”, посочват от настоятелството.

От продажба на покани от благотворителния концерт приходите са 16 113 лв. Дарени средства в двадесетте касички са 6300,46 лв. Направено е частно дарение от 500 лв. В дарителската банкова сметка са постъпили 23 103,62 лв.

Молитвеният дом ще бъде разположен в парцел, отреден в общия устройствен план на квартал Добротица”. Парцелът още преди 15 години е заплануван за строеж на църква. Намира се между блок 35, блок 40 и Дома за медико-социални грижи за деца в квартал “Добротица”. С решение на Общинския съвет той бе предоставен за изграждане на храма.

Новият молитвен дом ще е уникален като сграда и като храм, не само за Добрич, но и за цялата област. Той ще бъде кръстокуполен с камбанария, като застроената площ ще достига 220 квадратни метра.

Това, което ще го отличава от другите църкви, е височината – в най-високата си част храм „Свети Лука Кримски” ще се издига до 16 метра. Другото, което ще го отличава, е куполът в средата на храма. Сега в Добрич има само един такъв – „Света Троица”, но куполът на новия ще е много по-широк и висок, което го прави уникален за Добрич и областта, коментира отец Петър.

В новия храм ще бъде положена частица от мощите на Св.Лука Кримски, която отец Петър е получил в дар при посещението си в храм в Украйна преди години. Сега тя се съхранява в храм „Света Троица”.

c